Neamţ: (EXCLUSIV) Povestea mamei care a născut sub ameninţarea inundaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta Malic, femeia care a fost nevoită să nască acasă din cauza viiturii de pe Siret spune că nu a avut nicio teamă când a fost trecută cu Wola peste apele învolburate de la Luţca.

Lângă podul de la Luţca, din comuna Sagna, apa avea un metru şi jumătate deasupra şoselei. Durerile naşterii au prins-o pe femeie acasă, în satul Poienile Oancei, la două săptămâni de la termenul calculat de medici.

8000 de oameni au fost evacuaţi din calea Siretului

Siretul a inundat peste 500 de case

„Trebuia să nasc înainte cu două săptămâni. Atunci am venit la spital, iar doctoriţa mi-a spus că mai duc sarcina. Am văzut că nu am dureri, am stat acasă", spune mămica.

Georgeta nu ştia nimic despre drumurile blocate şi nu şi-a făcut griji în privinţa modului în care va naşte. A aflat de inundaţii de la numărul unic de urgenţe. „Nu ştiam despre inundaţii, că nu m-am uitat la televizor. Miercuri după-amiază, m-au apucat nişte dureri mici şi mi s-a rupt apa. Când am sunat la Salvare, mi-au spus că nu pot trece din cauza Siretului. Atunci l-am trimis repede pe bărbat după moaşa din sat", povesteşte femeia.

În sat locuieşte o asistentă medicală pensionară, care lucrase la casa de naşteri din comună şi căreia lumea îi spune moaşă. „Eu mă duceam la apă când a venit după mine soţul femeii. Am lăsat găleata jos, m-am întors în casă, a luat o pensă şi aţă chirirgicală şi am plecat fără întârziere, căci stau la vreo cinci minute de casa lor", a spus Lucia Pascaru, 63 de ani, moaşa din Poienile Oancei.

Naşterea a fost fără complicaţii

„Am tras bărbăteşte de copil, căci este mare. Apoi am tăiat buricul, l-am cusut, l-am spălat şi l-am dezinfectat cu spirt medicinal, că nu aveam altceva. Am înfăşat copilul cu două scutece şi l-am aşezat frumos, pe o parte", mai spune Lucia Pascaru.

La vreo jumătate de oră după naştere, acasă la mamă a venit încă o moaşă, Nina Nădejde, tot pensionară, adusă de asistenta medicală din comuna Bâra, care nu avea experienţă în astfel de situaţii. Mama şi copilul, împreună cu moaşa Nădejde au fost luate de acasă de o maşină a Primăriei Sagna.

„Am primit telefon de la ISU că o femeie a solicitat ajutor pentru că naşte. Comuna Sagna e ruptă în două de Siret şi atunci am trimis o maşină de la Primărie, care este pe malul stâng al Siretului, la Poienile Oancei, să aducă femeia până la podul de la Luţca, de unde nu se mai poate circula", a decarat primarul comunei Sagna, Gheorghe Iacob.

VIDEO - 6000 de localnici de pe malul Siretului evacuaţi din calea viiturii

Siretul crescuse cu un metru şi jumătate peste şosea şi singura soluţie găsită pentru trecerea apei pe malul drept a fost cupa unei Wole.

„Cu şalupa nu se putea trece, pentru că apa e plină de trunchiuri care curg la vale. Cea mai sigură soluţie a fost Wola, pentru că are 13 tone greutate. În cupă am pus fân, deasupra două pături şi apoi s-a urcat moaşa şi mama cu copilul", a mai spus primarul.

Singura teamă, după cum a precizat mama, a fost să nu aibă hemoragie. „Când am văzut că am născut şi totul e bine, nu m-a mai interesat cu ce ajung la spital, nu am avut nicio teamă când am trecut cu Wola prin apă", a spus Georgeta Malic.

De la Luţca, mama a fost preluată de un echipaj al Salvării, care a dus-o la Maternitatea Spitalului Roman.

A venit din Cipru să nască între ape

Familia Malic tocmai se întorsese de la muncă din Cipru, unde intenţionează să se întoarcă împreună cu mezina. „Am fost plecaţi în Cipru, până acum trei luni, când am venit în ţară să nasc. După ce va face fetiţa două-trei luni, ne-am întoarce înapoi la muncă, cu amândoi copiii", a încheiat mama.

Georgeta Malic mai are acasă încă o fetiţă, de doi ani, care era lângă mama ei când au apucat-o durerile facerii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite