Neamţ: Debite în uşoară scădere pe Bistriţa (Update FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele 24 de ore, au avut loc patru misiuni de distrugerii a acumulărilor de gheţuri ca urmare a fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa şi o misiune de evacuare a apei din depozitul unei firme, inundat ca urmare a revărsării apelor.

Inundaţii din cauza zăporului, pe Valea Bistriţei

Update ora 18.00

Nivelurile şi debitele râului Bistriţa au fost astăzi în uşoară scădere. Pe distanţa de 5,4 km sunt  aglomerări de gheţuri cu grosimi de 0,2 - 8 m. Tronsonul este lăsat pe mijloc şi parţial prezintă apă peste gheaţă şi rupturi pe circa 800 m lungime în capătul din amonte.

image

„Pe malul drept (platforma tehnologică ACH), zona staţia de sortare, se semnalează apă care se scurge din zona inundată Topoliceni. Pe restul platformei ACH parţial bălteşte apă.

image

În zona Topoliceni nu mai sunt revărsări şi drumul de acces este liber. În sat mai sunt afectate prin infiltraţii o casă, patru beciuri şi 11 anexe cu nivelul apei de la 0,2 la 2 m, iar pe 10 ha teren agricol bălteşte apa", se arată în comunicatul Comitetului judean pentru Situaţii de Urgenţă

image

În satul Poiana Teiului apa este în retragere, dar bălteşte în continuare pe cele circa 3 ha teren agricol. Au mai rămas afectate 6 beciuri şi două anexe cu nivelul apei de la 0,2 la 0,5 m.

image

„Echipa pirotehnică a ISU Neamţ cu trei subofiţeri şi o autospecială împreună cu Detaşamentul de Pompieri Tîrgu Neamţ - Garda II Poiana Teiului cu doi subofiţeri a executat o misiune de detonare aglomerărilor de gheţuri în zona punte ACH Poiana Teiului", se mai arată în comunicatul oficial.

image

Tot astăzi, au fost efectuate trei misiuni de monitorizare a evoluţiei fenomenului de zăpor pe râul Bistriţa, iar treisubofiţeri cu o autospecială şi o motopompă a evacuat apa de la Staţia ITP situată pe platforma ACH Poiana Teiului, inundată ca urmare a revărsării râului.

Societatea Hidroelectrica SA-Sucursala Hidrocentrale Bistriţa Piatra Neamţ a început deversări controlate la acumularea hidrotehnică Reconstrucţia din Piatra Neamţ, începând cu ora 06.30 pe durată nedeterminată.

-------------------------------

Pe râul Bistriţa, în amonte de acumularea Izvorul Muntelui, nivelurile şi debitele au fost în uşoară scădere în ultimele 24 de ore. Pe o distanţă de 3,7 kilometri, sunt prezente aglomerări de gheţuri cu grosimi de 0,2 - 8 metri.

În primele 10 zile din ianuarie, din cauza creşterii pânzei freatice şi a revărsării râului Bistriţa  ca urmare a fenomenului de zăpor, în satul Topoliceni din comuna Poiana Teiului au fost inundate 11 curţi şi anexe, două case, patru beciuri şi trei societăţi. În satul Poiana Teiului, apa a intrat în cinci gospodării, iar în colonia Antreprizei de Construcţii Hidrotehnice (ACH) din satul Poiana Teiului, pe malul stâng, patru barăci în care locuiau temporar trei familii sunt înconjurate de apă. Cele 12 persoane au fost mutate în alte barăci aparţinând, situate în zone neinundabile. Administratorul coloniei ACH a luat măsura întreruperii alimentării cu energie electrică în zona afectată.

Trafic în condiţii de iarnă prin judeţ

SC Drupo Neamţ acţionează cu 10 utilaje şi 20 de lucrători pe 10 drumuri judeţene, iar Secţia Drumuri Naţionale Neamţ acţionează cu 27 utilaje şi 54 de lucrători pentru prevenirea fenomenului de polei pe: DN 15 Poiana Largului - Bicaz - Piatra Neamţ, DN 15 A Piatra Neamţ - Roman - Crăieşti, DN 15 B Poiana Largului - Târgu Neamţ - Cristeşti,  DN 15 C Piatra Neamţ - Târgu Neamţ -Târzia şi pe DN 2 Secuieni - Roman - Moţca.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite