Neamţ: Inundaţii din cauza zăporului, pe Valea Bistriţei (Update galerie foto)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa râului Bistriţa a început astăzi să inunde gospodăriile din comuna Poiana Teiului, după ce dimineaţă, la ora 5.00, nu provocase decât infiltraţii în beciuri şi pe platforma tehnologică a Antreprizei de Construcţii Hidrotehnice (ACH).

Extinderea inundaţiilor s-a produs cu o viteză însemnată. „În urmă cu jumătate de oră erau înconjurate de ape doar două case în localitatea Topoliceni. Acum au mai fost inundate alte şapte gospodării, la care se adaugă cele patru din localitatea Poiana Teiului, unde la alte cinci pericolul este iminent“, a precizat, la ora 11.00. primarul comunei Poiana Teiului, Petru Bâia.

Citeşte şi:
Neamţ: Zăporul de pe Bistriţa, învins din judeţul Suceava
Neamţ: Are soluţia împotriva gheţii de pe Bistriţa

image

Sătenii din Topoliceni privesc cu spaimă la apa Bistriţei care le intră în gospodărie

Zăporul se întinde pe aproape 14 kilometri şi ajunge la grosimi de peste şapte metri. „Pe o lungime de 13,60 km, în sectorul cuprins între -0,5 km în aval de viaductul Poiana Largului şi -300 m în amonte de podul Frumosu, sunt prezente aglomerări de gheţuri cu grosimi de 0,2–7,5 m“, a precizat Amalia Cozma, purtător de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

image

Ermil Geană spune că dimineaţă venise cu bicicleta pe drumul care acum este acoperit de apă

Primarul Petru Bâia crede că inundaţiile nu s-ar fi produs atât de devreme dacă nivelul lacului de acumulare „Izvorul Muntelui“ nu ar fi fost ţinut foarte ridicat. „Dacă se cobora nivelul lacului, aşa cum s-a stabilit în şedinţa din luna octombrie a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, fenomenemul de zăpor se diminua“, a declarat Bâia.

image

Prefectul Mihai Archip şi şeful ISU Neamţ, colonelul Ioan Niţică, la malul albiei pline de zăpor

Creşterea temperaturilor măreşte pericolul creat de blocajele de gheaţă. „Dacă vremea se încălzeşte, gheţarii din amonte se dizlocă şi plutesc până la zăpor, mărind blocajele. De asemenea, creşterea debitului Bistriţei ar putea amplifica efectele. Acum el este de circa 22 de metri cubi pe secundă, dar anul trecut când au fost probleme era de 40 de metri cubi pe secundă“, a mai spus primarul. Conform acestuia, situaţia ar deveni extrem de tragică dacă temperatura ar creşte brusc sau dacă ar ploua în amonte. „Cele mai devastatoare inundaţii au fost în 1995, când, de Crăciun, a plouat 20 de litri pe metru pătrat şi toată gheaţa s-a adunat la noi“, şi-a amintit Bâia.

image

Ionel Ricea crede că apele nu i-ar fi invadat casa dacă nivelul lacului nu ar fi fost atât de ridicat

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite