Neamţ: „Casa Verde“ afundă nemţenii în birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cele 140 de dosare depuse la Agenţia de Mediu, zeci de nemţeni mai umblă după documentaţii cadastrale

Interesul major pe care nemţenii îl arată faţă de programul de înlocuire a sistemelor de încălzire folosind resurse de energie nepoluantă este evident la o lună de la lansarea proiectului.

Neamţ: Zeci de cereri pentru energie ecologică

În iulie, 139 de persoane au depus la Agenţia de Protecţie a Mediului dosare pentru a beneficia de sumele acordate prin program. Alte şase cereri fuseseră înregistrate până ieri pentru finanţarea montării de panouri solare, centrale cu peleţi şi pompe de căldură.

„Casa Verde“, la mare căutare
„Suma pentru care s-au depus cererile este de 838.000 de lei, adică aproape o treime din suma totală alocată de Ministerul Mediului pentru derularea programului în Neamţ“, spune Diana Brumaru, consilier la Compartimentul de Relaţii cu Presa al Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Neamţ. În afara celor care au depus deja dosarele, zilnic se interesează câteva zeci de persoane de condiţiile programului „Casa Verde“. „O problemă la depunerea documentaţiilor o reprezintă extrasul de carte funciară pe care trebuie să îl deţină solicitanţii pentru casa unde vor să monteze instalaţiile“, mai spun reprezentanţii APM.

Bani în plus pentru acte
Ca să nu aibă surprize la accesarea celor 6.000 sau 8.000 de lei care sunt asiguraţi prin program, nemţenii sunt siliţi să întocmească documentaţii cadastrale care le măresc cheltuielile pentru a-şi atinge scopul.

„Pentru prima înscriere a imobilului taxa este de 120 de lei, iar la urgenţă taxa e de 600 de lei. Dacă solicitantul are deja documentaţia întocmită, taxele sunt de 20 de lei, respectiv 100 de lei”, spune Constantin Ştefan Zaharia, inginer şef la Oficiul pentru Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ.

În afara acestor taxe şi a termenelor de soluţionare, solicitanţii mai cheltuie bani cu întocmirea altor documentaţii pentru a obţine în final extrasul de carte funciară. „Procentual, cam 10% din cererile pentru extrase de informare provin din partea cetăţenilor care au nevoie de acest document pentru «Casa Verde»“, mai spune inginerul şef.   

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite