Neamţ: „Am găsit-o pe Angela cu viermi pe spate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artista s-a retras acum trei ani din Bucureşti în comuna natală Urecheni, judeţul Neamţ, din dorinţa de a se izola de lume.

Artista Angela Ciochină este internată în stare gravă la Spitalul judeţean

Angela s-a mutat în casa din Neamţ după ce Valerian, tatăl său, s-a stins din viaţă. „Era un om respectat de toată comunitatea. A fost preot în sat peste 30 de ani“, spune viceprimarul Ioan Tănăselea. Cu un an înainte de moartea tatălui, Angela a fost afectată şi de pierderea surorii sale Julieta, pictoriţă.

Cele două decese au determinat-o să lase Capitala şi să se stabilească la Urecheni. „În cei trei ani a fost ajutată de mai multe femei din sat să-şi administreze banii şi să se îngrijească de ea“, spune Gheor-ghe Sava, unchiul artistei.

A refuzat să se trateze

Pentru că artista a refuzat constant ajutorul familiei, soţii Gheorghe şi Georgeta Sava ţineau legătura cu Angela de la distanţă, doar telefonic.

„Noi locuim în Iaşi şi mai vorbeam cu ea, dar Angelica ne spunea că totul e în regulă“, declară mătuşa cântăreţei. Rudele au avut prima imagine a degradării în care se afunda artista în vara anului trecut, atunci când au găsit-o într-o stare deplorabilă, neîngrijită şi slăbită. „Am chemat atunci salvarea, dar a refuzat să meargă la spital spunându-ne că nu are nimic“, povesteşte unchiul Angelei.

Printre artiştii „uitaţi“

Gheorghe Sava susţine că i-a cerut primarului să facă o anchetă socială. Din decembrie 2009, secretara Primăriei, Venia Gena Păstrăvanu şi fiica ei au luat-o în îngrijire.

Vineri, 9 septembrie, rudele artistei au ajuns la Urecheni şi s-au îngrozit. „Era într-o situaţie de plâns: întinsă pe un pat deja putrezit, avea numai răni şi chiar viermi pe spate pentru că nu se mişcase de mai multă vreme. Cineva îi adusese băutură“, spune cu lacrimi în ochi unchiul său.

Cunoscutul compozitor Horia Moculescu crede că Angela Ciochină intră în categoria artiştilor „uitaţi“. „Avea un auz absolut, o muzicalitate de excepţie. Aşa se întâmplă când nu-ţi alegi o meserie din care să trăieşti, cum ar fi tinichigiu sau altceva“, a explicat Moculescu pentru „Adevărul“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite