Neamţ: Tăierea porcului de Ignat, o tradiţie mai veche decât creştinismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Porcul din gospodăriile tradiţionale este tăiat de Ignat
Porcul din gospodăriile tradiţionale este tăiat de Ignat

Porcul din gospodăria tradiţională este tăiat astăzi, urmând să fie preparat pentru masa de Crăciun.

Cei mai mulţi porci crescuţi în gospodăriile ţărăneşti sunt tăiaţi astăzi, conform tradiţiei, când în calendarul ortodox este sărbătorit Sf. Ignatie, românizat Ignat. Cei care sunt legaţi de un program la serviciu au tăiat deja porcul de sâmbătă.

Citeşte şi:
Piatra Neamţ: Preţurile brazilor şi a cărnii de porc înainte de Sărbători

Sărbătoare culinară cu brânză şi cârnaţi la Piatra Neamţ

Noile reglementări impuse de Uniunea Europeană cer ca înainte de tăiere, animalul să fie ameţit, termenul folosit fiind „asomare“, cu un pistol cu bilă sau la curent electric.

Preotul Mihai Oancea de la Almaş spune că tradiţia tăierii porcului în această zi este mai veche decât creştinismul. „E o tradiţie precreştină, păgână, din zona nordică, în care carnea de porc este importantă, din cauza temperaturilor scăzute. Ea s-a legat de Crăciun, de Naşterea Domnului, o sărbătoare în care ar trebui să fie mai importantă pregătirea spirituală decât cea a mâncării şi băuturii“, a spus preotul Oancea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite