Neamţ: Pârjol în Munţii Tarcău (UPDATE VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Flăcările au mistuit în întregime cabana şi locuinţa pădurarului
Flăcările au mistuit în întregime cabana şi locuinţa pădurarului

Cabana Goşman a ars în întregime, noaptea trecută după miezul nopţii, existând riscul extinderii incendiului la pădurea din jur. Pădurarul, soţia şi cei doi copii ai lor s-au salvat doar cu lucrurile de pe ei şi acum nu au unde locui.

Un incendiu de proporţii a mistuit cabana de vânătoare şi Cantonul silvic Goşman din Munţii Tarcău, ameninţând să se extindă la pădurea din jur, astă noapte, după miezul nopţii. Pădurarul, soţia lui şi cei doi copii mici ai lor, care locuiau într-o anexă a cabanei, s-au salvat numai pentru că au apucat să îşi dea seama de pericol înainte de a fi prea târziu. „Toate persoanele au rămas numai cu ceea ce aveau pe ele în momentul în care s-au salvat din flăcări. Pe copii i-am cazat într-o casă din Ardeluţa, la o bătrână“, a precizat primarul comunei Tarcău, Iulian Găină.

Citeşte şi:
Eroul care şi-a salvat camarazii din urgia de pe Tarcău (UPDATE)
Neamţ: Patru persoane au suferit arsuri grave în urma unui incendiu la o cabană forestieră din Tarcău

Intervenţia pompierilor a fost îngreunată de distanţa mare până la cabană şi de terenul accidentat pe care trebuiau să îl străbată pentru a ajunge pe rampa de acces la apa râului Tarcău. Alarma a fost dată puţin după miezul nopţii, iar la acţiunea de stingere a flăcărilor au participat pompieri de la fabrica de cherestea Forestar şi de la Detaşamentul din Piatra Neamţ, dar şi poliţişti comunitari din Tarcău împreună cu primarul Iulian Găină, chiar dacă acesta are un picior în ghips. „La ora 0.16 am fost anunţat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar în 17 minute am fost acolo. În 38 de minute a ajuns prima maşină de la Forestar, iar după 10 minute, pe rând, cele două maşini de la Piatra Neamţ“, a precizat primarul Găină.

Din cauză că focul era extins la întreaga construcţie, făcută din lemn netratat împotriva întreţinerii arderii, pompierii nu au putut salva nimic. „Incendiul se manifesta la toată construcţia când am ajuns noi. Cabana, construită din lemn, a ars în întregime, parterul de 110 metri pătraţi şi etajul. Din fericire, familia care locuia acolo a reuşit să sesizeze incendiul şi să iasă în timp util din construcţia cuprinsă de flăcări“, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Eforturile lor au fost necesare însă pentru a se evitarea extinderii incendiului la pădure. „Focul era destul de aproape de fondul forestier, ceea ce a impus evitarea pericolului de a se extinde la pădure. Am intervenit cu două autospeciale, trei ofiţeri şi 13 subofiţeri, fiind sprijiniţi de o maşină şi o motopompă de Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă de la Forestar, de primar şi de câţiva localnici“, a mai precizat căpitanul Jugan.

Conform acestuia, cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit produs la cablul unui prelungitor electric din cabană, iar paguba estimată preliminar este de circa 280.000 de lei.

Cabana se afla la mare distanţă de drumul naţional DN15 Piatra Neamţ - Bicaz, într-o poiană din pădure, după cabana Ardeluţa, care este acum a Ministerului Apărării. „Cabana a fost construită în 1973, cu destinaţia iniţială de cabană de vânătoare. Avea un living şi cinci dormitoare, bucătărie, holuri şi băi. Lipit de ea s-a construit, ulterior, locuinţa pădurarului. Este posibil ca în urma verificării inventarului cabanei, valoarea pagubelor să fie stabilită la o sumă mai mare“, a declarat inginerul Viorel Timişescu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Piatra Neamţ. Conform acestuia, familia sinistrată nu are altă locuinţă. „Familia pădurarului Ion Cioancă de la Cantonul Silvic Goşman nu are unde locui în altă parte şi reprezintă, în acest moment, un caz social. Va trebui să le găsim altă locuinţă, mai ales că sunt şanse mici să reconstruim cabana în viitorul apropiat“, a încheiat Viorel Timişescu.

Priveşte filmul realizat de una dintre persoanele care au ajuns la locul dezastrului:

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite