Neamţ: Băieţelul fără mâini din Călugăreni îşi va face temele la imprimantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu va folosi imprimanta primită de Ziua Copilului pentru temele de acasă
Silviu va folosi imprimanta primită de Ziua Copilului pentru temele de acasă

Munca la calculator cu degetele de la picioare va putea fi tipărită pe o imprimantă, dăruită, de Ziua Copilului, de un pietrean cu sufletul mare. Silviu Daniel Tărâţă va putea ţine pasul cu colegii de clasă la învăţătură.

Silviu-Daniel Tărâţă (12 ani), băieţelul rămas fără amble mâini în urma unui tragic accident, are, începând de ieri, 1 iunie, o imprimantă pe care o poate lega la calculatorul de acasă. Aceasta i-a fost dăruită de un pietrean generos, care a preferat ca gestul său să rămână anonim. „Deşi m-am obişnuit cu protezele şi le port, nu pot să fac mare lucru cu ele. La calculator tastez cu degetele de la picioare şi abia aştept să pot scoate la imprimantă temele pentru acasă“, a spus Silviu.

Citeşte şi:
Neamţ: Copilul fără mâini, uitat de magistraţii din Bicaz
Neamţ: Copil fără mâini, furat de un patron ţepar

El este clasa a cincea la Şcoala Galu din comuna Poiana Teiului. „Este un elev ambiţios. Nu are rezultate grozave la învăţătură, dar caută să recupereze şi are voinţă. Merită să fie ajutat şi în mod sigur imprimanta îi va fi utilă, nu cred că e un gest făcut în zadar“, a spus Ion Răşchitoru, directorul Şcolii generale Poiana Teiului.

Dirigintele lui Silviu, profesorul Teodor Cuculescu, este convins că de acum elevul său poate învăţa aproape la fel de bine ca alţi copii. „Silviu are nevoie în continuare de ajutorul colegilor pentru a scoate un caiet din ghiozdan sau chiar pentru a merge la baie. Are proteze, pe care le foloseşte, dar fără rezultate importante. Nu poate să scrie cu acestea şi atunci a încercat să îşi folosească degetele de la picior. Tastatura calculatorului este însă mai uşor de acţionat cu acestea şi de aceea imprimanta îi va fi de mare folos. Eu personal, chiar dacă nu cunosc persoana care i-a dăruit imprimanta, îi mulţumesc pentru acest ajutor“, a spus profesorul Teodor Cuculescu.

Consătenii care îl cunosc pe băieţelul fără mâini şi sunt alături de el. „Îl cunosc de ce este în stare, îl admir pentru ambiţia lui şi sper să fie mulţumit cu puţinul care îi este pus la dispoziţie“, a spus Dorel Rusu. Acesta crede însă că nu peste multă vreme Silviu va avea nevoie de o nouă proteză. „Toţi care îl întâlnesc trebuie să îl înţeleagă şi să îl ajute. Proteza pe care o are acum este  bună pentru o vreme, dar el va creşte şi îi va trebui alta mai mare şi chiar mai performantă“, a mai spus Dorel Rusu.

Silviu-Daniel Tărâţă s-a electrocutat la transformatorul electric din curtea bunicilor, la 27 noiembrie 2009. El se juca cu mingea şi ţine minte doar că a fost izbit violent de pământ de o descărcare electrică. Intervenţia medicilor de la Piatra Neamţ şi, apoi, de la Iaşi nu i-au mai putut salva mâinile, care i-au fost amputate de lângă umeri.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite