Moşul, singurul care aminteşte de tradiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un Crăciunel costumat aşteaptă cadourile de la Moşul cu barbă
Un Crăciunel costumat aşteaptă cadourile de la Moşul cu barbă

Cadourile au fost înlocuite cu bani de cheltuială, iar distracţia din cluburi ţine locul cinei în familie din seara de Ajun.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Crăciunul din poveştile bunicilor are aromă de mere cu scorţişoară, e alb şi vesel, iar colindătorii sunt rumeni în obraji. „Îl aşteptam pe Moş Crăciun cu emoţie. În copilărie ne bucuram mult de zăpadă şi ne dădeam cu sania, cât era ziua de lungă. Acum încerc să le transmit emoţia şi nepoţeilor mei“, a spus profesorul Sidor Rusu, în vârstă de 50 de ani.

Amintiri cu Moş Gerilă
Viorica Petrescu are 81 de ani, iar în copilărie a petrecut Sărbătorile în satul natal. „O ajutam pe mama la făcut cozonacii şi le aşteptam pe surorile mele mai mari să vină acasă, să ne colinde. Moşul îmi aducea hăinuţe şi tare mă mai bucuram“, îşi aminteşte cu plăcere Viorica Petrescu.

Pentru mulţi oameni tradiţia Sărbătorilor e strâns legată de emoţiile din noaptea de Ajun, când fiecare ştia că trebuie să-l aştepte cuminte pe Moş. „Crăciunul îmi aduce aminte de o noapte când aveam patru sau cinci ani şi l-am simţit pe tatăl meu cotrobăind prin casă. Dimineaţa m-am trezit cu brad şi cadouri. Este cea mai puternică amintire legată de această sărbătoare“, a spus Ghiţă Hibovski, teatrolog.

Mulţi pietreni îşi aduc aminte şi de Sărbătorile de iarnă de după Revoluţie, când Moş Gerilă a fost înlocuit peste noapte de Moş Crăciun. Tot atunci, galantarele din magazine s-au umplut cu bunătăţi. „În 1989 aveam şapte ani. Atunci, am făcut 3.000 de lei din colindat. Ştiu că am văzut pentru prima dată banane şi am cumpărat de toţi banii“, îşi aminteşte agentul imobiliar Cristina Petcu.

Crăciunul prezentului
Masa tradiţională în familie din seara de Ajun a fost înlocuită de o distracţie în club. „Am rezervat o masă cu nişte prieteni într-un club. Nu stau cu părinţii să mâncăm sarmale şi să ne uităm la televizor. Prefer să mă distrez de Crăciun“, a spus Alin Olaru, un adolescent de 17 ani din Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite