Mirosul de la fermă, pasat între Primărie şi DSP

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au avizat construcţia blocurilor ANL, responsabilii îşi pasează acum „pisica“. Primăria spune că a obţinut fără nicio problemă avizul de construcţie de la DSP, deşi exista o interdicţie expresă, prin ordin ministerial.

Citeşte şi:

Găinile au fost primii locatari din Speranța

Locuitorii Speranţei, sufocaţi de duhori

Sutele de locuitori ai cartierului ANL Speranţa continuă să inspire miesmele fermei de păsări aflate la câţiva paşi de balcoanele lor, în timp ce Primăria Piatra Neamţ şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) dau vina una pe cealaltă. Primăria a început să construiască blocurile ANL în anul 2000, deşi ştia că în apropiere se afla o fermă de păsări, cu zgomotele şi mirosurile aferente. Din punctul lor de vedere însă, totul era în regulă.

„Primăria a solicitat eliberarea unui aviz corespunzător instituţiilor care sunt responsabile de acest someniu. Avem acceptul DSP Neamţ, iar noi am început treaba“, a declarat Gabriel Muraru, reprezentantul Serviciului Comunicare din cadrul Primăriei.


„Un mare complex avicol“


Şefii DSP şi-au exprimat punctul de vedere printr-un comunicat pe cât de sec, pe atât de halucinant. Practic, aceştia spun că nu au avizat un cartier ANL, ci „un mare complex avicol“, tratând blocurile ca şi cum ar fi locuinţele de serviciu ale angajaţilor de la ferma de pui.


„Locuinţele au provenit prin reamenajarea halelor avicole existente la acea dată în imediata vecinătate a halei de pui, toate formând un mare complex avicol. Avizul sanitar are numărul 5.069 din 6 ianuarie 2000“, precizează laconic răspunsul DSP. Singura explicaţie ar fi că şefii DSP au încercat să ocolească prevederile Ordinului Ministerial 536 din 1997, care specifica o distanţă minimă de la fermă la blocurile de locuinţe de 1.000 de metri.


Controale fără efect


Administratorul fermei spune că după ce s-au mutat chiriaşii în blocurile ANL, s-a trezit cu un val de reclamaţii de la aceştia, dar şi cu nenumărate controale, unele chiar de la DSP, care aparent uitase ceea ce avizase.


„Primesc şi câte trei controale pe zi de la Mediu, Sănătate, DSV. Dacă nu aş avea actele în regulă, m-ar fi pus să închid afacerea până acum“, a spus Otilia Roman, administratorul firmei SC Roemi SRL.

________________

Primăria a refuzat să negocieze
Administratorul fermei de pui spune că a încercat o conciliere cu primăria, dar s-a izbit de refuzul edililor. „Acum doi ani am cerut ori să-mi dea bani să contruiesc o hală în altă parte, ori să-mi amenajeze ei una. Primarul nu a fost de acord şi am rămas aici“, a subliniat Otilia Roman. Singura şansă ca locuitorii Speranţei să scape de duhori este să se mute.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite