Piatra Neamț: Găinile au fost primii locatari din Speranța

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii blocurilor ANL care se plâng de mai bine de doi ani de mirosuri insuportabile din cauza activității unei ferme de pui se lovesc de noi informații în dosarul „Speranța".

Primii locatari au fost găinile, firma demarând activitatea înainte ca blocurile să fie construite acolo. Legislația din domeniul sănătății obligă pe cei care construiesc în apropierea fermelor sau firmelor de zootehnie să obțină autorizații de construcție la diferite distanțe.

Noi nu avem cum să amendăm administratorul fermei sau să îi închidem activitatea pentru că el funcționează perfect legal. Primăria este cea care nu a respectat legislația în vigoare la construcția blocurilor. Pentru o activitate de producție sub 5.000 de capete, locuințele trebuie amplasate la cel puțin 500 de metri distranță, iar la peste 5.000, cum este și acest caz, la minim 1.000 de metri", a declarat Radu Gheorghieș, inspector corp control al Gărzii de Mediu  Neamț.

Deși ordinul de ministru care funcționează din 1997 pe baza acestei legislații, construcția blocurilor care a început între 2004 și 2009 nu a ținut cont de prevederi și oamenii care locuiesc în prezent aici s-au trezit cu balcoanele apartamentelor amplasate la 20 de metri de halele de pui.

Nu am avut activitatea suspendată niciodată până acum și am pornit afacerea din 1994. Blocurile au foat construite chiar în clădirile fostelor hale de pui Avicola, care au fost cumpărate de Primărie în 2001. De asta mirosul se simte atât de tare, pentru că niciun perete al halelor nu a fost dărâmat. Miros pereții în sine", a declarat Otilia Roman, administratorul firmei SC Roemi SRL.

Acum edilii locali riscă un proces intentat de administratorul societății, care consideră că a fost prejudiciat în fața locuitorilor din Speranța și a partenerului de afaceri din întregul județ. „Am legea 204 din 2008 care le spune clar că pot primi despăgubiri pentru prejudiciul creat, iar eu pot solicita chiar demolarea blocurilor", a completat Otilia Roman.

Să sperăm că nu se va ajunge aici, dar Primăria trebuie să înțeleagă că blocurile nu aveau ce căuta acolo și este nevoie de niște despăgubiri ca administratorul fermei să înceteze activitatea sau să vândă acel teren", a încheiat inspectorul Gheorghieș.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite