GALERIE FOTO Liliana Oprea, artizanul care face mărțişoare şi decoraţiuni 3D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Liliana Oprea foloseşte fâşii de hârtie tăiate cu distrugătorul de documente
Liliana Oprea foloseşte fâşii de hârtie tăiate cu distrugătorul de documente

Liliana Oprea (30 de ani) locuieşte în Roman şi lucrează la Centrul Şcolar pentru Educație Incluzivă. În timpul liber adoră să facă mărțişoare, podoabe şi decorațiuni 3D pentru orice sărbătoare.

Pasiunea ei pentru făurirea mărțişoarelor a pornit de la o activitate şcolară. "Am făcut mărțişoare împreună cu elevii. Ideea era să le vindem să facă ei un bănuț. Am fost în parc, dar nu am avut succes şi până la urma le-am oferit bătrânilor de la azil", îşi aminteşte Liliana Oprea.

De-a lungul timpului a cumpărat tot felul de instrumente: forfecuțe cu diferite forme, perforatoare cu model şi un distrugător de documente. "Prima dată am făcut flori, tablouri şi felicitări. Mai am foarte puține, în rest le-am dăruit şi mi-au rămas fotografiile. Pentru forme folosesc fâşii de hârtie tăiate cu distrugătorul de documente. Am reciclat tot felul de cutii de bomboane, CD-uri", povesteşte artizanul.

Mărțişoare 3D, din făşii de hârtie

Într-un timp foarte scurt tânăra a învățat să facă şi figurine 3D, pe care le foloseşte pentru felicitările de mărțişor şi decorațiuni. "Fâşiile le rulez cu o scobitoare sau o frigăruie cu o fantă şi le lipesc cu aracet. Tehnica se numeşte quilling şi am văzut-o pe internet."

Mărţişoare şi decoraţiuni făcute de Liliana Oprea.- arhivă personală

Liliana reuşeşte să facă mărțişoare într-un timp record. "Depinde de complexitate. Cel mai simplu mărțişor îl fac în 10 minute şi cel mai dificil ȋn 20 de minute. Cel mai mult am lucrat la figurile tridimensionale. Folosesc ambalaje de la flori, mărgele, batoane de scorțişoară, fimo-un lut polimeric. Fimo este mai scump, mai mult lucrez cu hârtie pentru că este mai ieftină", susține artizanul.

Expoziţie cu vânzare de mărţişoare lucrate manual la şcoala „Nicu Albu” din Piatra Neamţ

Tânăra lucrează din suflet şi orice îi iese din mâini stârneşte admirație. "Pentru mine este un hobby, am şi vândut unor cunoştințe, dar foarte puține. Mai multe le-am oferit. Mi-am făcut şi invitațiile şi mărturiile pentru nunta mea. Am lucrat 2-3 luni", mărturiseşte Liliana.

Cum orice meserie cere anumite calități, artizanul mărturiseşte ce-i trebuie unei persoane care vrea să devină meşter al mărțişoarelor şi al tradițiilor. "În timp ce lucrez îmi vine inspirația şi nu ştiu de la început chiar cum o să-mi iasă. Un artizan trebuie să aibă răbdare, timp liber şi creativitate".

Şi artizanii din celelalte judeţe ale Moldovei s-au pregătit cu mărţişoare inedite pentru 2012. DETALII AICI

Rămâi pe neamt.adevarul.ro să afli cele mai importante ştiri din judeţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite