Aeroport la poalele Pietricicăi, un vis prea greu de realizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primă fază, Guvernul a pus beţe în roate municipalităţii pietrene, care vroia să amenajeze un aeroport pe Dealul Vulpii. Acum, vecinătatea cu judeţul Bacău anulează posibilitatea de a avea o aerogară şi la Piatra Neamţ.

Vehiculată în urmă cu cinci ani, ideea realizării unui aeroport la Piatra Neamţ încă le surâde mai ales pietrenilor care lucrează peste hotare şi care şi-ar dori să aibă traseu direct spre casă. „Este păcat că nu avem aeroport aici. La câţi oameni lucrează în afară, eu cred că ar renta. Aşa, venim până la Bacău, după care pornim cu maşina sau microbuzul spre Piatra", spune Ana Roşca, baby sitter în Italia.

Municipalitatea a cerut, Guvernul a refuzat

Visul realizării unui aeroport la Piatra Neamţ este împărtăşit şi de edilul de la poalele Pietricicăi, însă încercările de-a lungul timpului de a găsi fondurile necesare realizării unui astfel de proiect au fost în zadar.

În 2007, municipalitatea intenţiona să amenajeze pista de aterizare pe dealul Vulpii, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare, însă nu a căzut la pace cu reprezentanţii Guvernului. „Am cerut cele 35 de hectare care sunt în proprietatea Ministerului Apărării. Doream ca acest teren să treacă în proprietatea municipiului Piatra Neamţ, pentru că am avut o ofertă să facem un aeroport în oraş cu bani europeni. Municipiul ar fi venit doar cu acel teren, care este un poligon de tragere în oraş, lucru neacceptat în Uniunea Europeană. Noi am propus chiar să oferim alte suprafeţe, la schimb, dar Guvernul a refuzat", declara la acea dată primarul Gheorghe Ştefan.

În viziunea primarului, existenţa unei aerogări la poalele Pietricicăi ar rezolva problema echipelor care dispută jocuri internaţionale pe stadionul de la Borzoghean, dar şi pe cea a turiştilor sau a investitorilor, care au fost destul de reticenţi în momentul în care au aflat că singura legătură cu Piatra Neamţ este pe la Bacău.

În 2008, planurile de dezvoltare a urbei au fost date peste cap de Ministerul Apărării, care a decis că nu renunţă la poligonul de pe Dealul Vulpii. „Analiza solicitării a condus la concluzia că nu poate fi soluţionată favorabil, ca urmare a faptului că necesităţile armatei impun menţinerea imobilului în discuţie, care are destinaţia de poligon de garnizoană. Menţionăm că acesta aparţine Forţelor Terestre, este omologat, automatizat şi pregătit pentru trageri, deservind şi celelalte structuri din domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale. Totodată, imobilul, conform destinaţiei acestuia, este prevăzut în proiectul de constituire a bazelor militare, potrivit «Strategiei de transformare a Armatei Române»", preciza Teodor Melescanu, ministrul Apărării Naţionale în 2008.

Vecinătatea cu Bacăul, cuiul lui Pepelea

Existenţa unui aeroport la Piatra Neamţ ar fi utilă mai ales acum, după ce s-a inaugurat şi Polivalenta, iar jucătorii naţionali şi internaţionali, dar şi fanii acestora, ar putea ajunge mult mai uşor în oraşul de la poalele Pietricicăi. Totuşi, există şi pietreni care cred că sunt alte probleme de rezolvat înainte de a amenaja o aerogară. „Măcar de s-ar face drumurile aşa cum trebuie, că atunci nu ar mai dura o veşnicie să ajungi la Piatra. O fi bună şi ideea aeroportului, dar ar costa prea mult şi prea puţini şi-ar putea permite să zboare cu avionul", crede mecanicul Teodor Marciuc.

Bun sau nu, planul nu a fost abandonat de edil, ci numai de investitori. „Domnul primar nu renunţă la idee, dar este destul de greu de realizat în acest moment, din cauza finanţării. Vecinătatea cu judeţul Bacău, care este la o distanţă de 60 de kilometri de Piatra Neamţ şi care are deja aeroport, face destul de dificilă încercarea de a atrage investitori care să vrea să finanţeze realizarea unui aeoroport", a spus Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.

Aerodrom şi şcoală de aviaţie la Roznov şi la Dumbrava Roşie

În oraşul Roznov se construieşte primul aerodrom din judeţ

În timp ce municipalitatea pietreană s-a ciocnit de vecinătatea cu Bacăul, primarul din Roznov nu a avut nicio problemă în a beneficia de o investiţie care se va concretiza în realizarea unui aeroport destinat avioanelor de dimensiuni mici şi mijlocii.

Pasionat de zbor, şi pietreanul Sorin Lungu a făcut un prim pas şi a inaugurat prima şcoală de pilotaj din oraş. După ce şi-a achiziţionat un avion ultrauşor, de două persoane, a căutat variante pentru amplasarea unui hangar şi a găsit terenul la marginea oraşului, situat pe raza comunei Dumbrava Roşie.

Afacere la 2.000 de metri înălţime în ţinutul Neamţului

El oferă şi excursii cu avionul deasupra oraşului sau în zona mănăstirilor. „Traseele pot fi făcute deasupra oraşului şi în împrejurimi, dar, la cerea clienţilor, se pot face deplasări şi în judeţ. Am avut deja clienţi care au dorit să vadă cum arată de sus Cheile Bicazului, Lacul Izvorul Muntelui, muntele Ceahlău, mănăstirile sau Cetatea Neamţului", a declarat Sorin Lungu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite