Afacere la 2.000 de metri înălţime în ţinutul Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un pietrean a înfiinţat prima şcoală de pilotaj din oraş. El oferă şi excursii cu avionul. Până să înveţe să stăpânească avionul, clienţii au posibilitatea să vadă de la înălţime urbea de la poalele Pietricicăi sau mănăstirile din judeţ.

Sorin Lungu a avut iniţiativa înfiinţării clubului sportiv „Cavalerii Cerului“ ca mijloc de a-şi satisface pasiunea pentru zbor. După ce şi-a achiziţionat un avion ultrauşor, de două persoane, a căutat variante pentru amplasarea unui hangar şi a găsit terenul la marginea oraşului, situat pe raza comunei Dumbrava Roşie.

„Am încercat să implic şi autorităţile locale din oraşul Roznov sau din Piatra Neamţ pentru acest proiect, dar nu am găsit deschiderea necesară“, spune pietreanul care s-a decis să-şi realizeze visul pe cont propriu. Amatorii de senzaţii tari au acum posibilitatea să străbată pe calea aerului distanţe suficient de mari pentru a vedea de sus frumuseţile din zona municipiului Piatra Neamţ, sau din judeţ.

100 de euro ora de zbor

„Traseele pot fi făcute deasupra oraşului şi în împrejurimi, dar, la cerea clienţilor, se pot face deplasări şi în judeţ. Am avut deja clienţi care au dorit să vadă cum arată de sus Cheile Bicazului, Lacul Izvorul Muntelui, muntele Ceahlău, mănăstirile sau Cetatea Neamţului“, spune Sorin Lungu.
Cu aparatul ultrauşor, zborul se efectuează până la 4.500 de metri înălţime, dar media de altitudine pe timpul zborului este de 2.000 de metri. Specialiştii în pilotaj spun că o astfel de experienţă poate avea mai multe câştiguri, dar, în primul rând satisfacţia de a-ţi depăşi frica.

„Decolarea e benevolă, aterizarea este obligatorie“, spune Liviu Ursu, pasionat de zborul cu parapanta. „Diferenţa între cele două mijloace este enormă pentru că la avion te ajută motorul, în timp ce cu parapanta zborul e liber. Eu rămân totuşi pasionat de planorism pentru că e ABC-ul zborului“, mai spune Liviu Ursu. Pe calea aerului, distanţele se parcurg mult mai repede, iar un zbor până deasupra masivului Ceahlău şi retur se parcurge în 40-50 de minute. O oră de zbor costă echivalentul a 100 de euro, iar o astfel de facilitate poate fi utilă şi pentru oamenii de afaceri locali. Aceştia pot ajunge la Bucureşti doar într-o oră şi jumătate sau până la Viena, în decurs de numai patru ore.

Un astfel de traseu are nevoie şi de escală la graniţa cu Ungaria, pentru vamă şi viza pentru utilizarea spaţiului aerian din zona Schengen. Mai mult, doritorii pot învăţa să piloteze în cadrul cursurilor.
Acestea includ 45 de ore de pregătire teoretică şi practică. „Examinarea pentru obţinerea brevetului de pilot se susţine la Bucureşti, la Aeroclubul României «Aurel Vlaicu»“, precizează iniţiatorul clubului „Cavalerii Cerului“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite