A câştigat la CEDO 10.000 de euro de la statul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul în vârstă de 35 de ani, din comuna nemţeană Podoleni, s-a judecat cu statul român la CEDO pentru agresiunea şi umilinţa suferite în urmă cu şase ani.

Constantin Archip s-a plâns că pe 7 noiembrie 2005 a fost încătuşat şi legat de un copac de şeful de post, în văzul satului, timp de aproape trei ore.

Umilit pentru că şi-a cerut pensia de handicap
Bărbatul care are şase copii a spus că a fost agresat şi umilit de către şeful de post Ermil Paraschiv doar pentru că şi-a cerut pensia de handicap. Constantin Archip mergea în cârje pentru că avusese bazinul rupt în urma unui accident de tren.

„Eu semnam pentru vreo 480 de lei, iar ei îmi dădeau câte 150-200 de lei. La Primărie erau fostul primar Albu şi nevasta poliţistului Paraschiv. Le-am cerut al doilea stat de plată, cu suma adevărată. Albu m-a luat la bătaie, după care a chemat un poliţist, care mi-a spus să mă astâmpăr, dar eu am spus că nu vreau decât banii copiilor mei“, povesteşte Archip. Ulterior, poliţistul şi-ar fi pus şi ameninţările în practică.

Vezi şi:

Prefectul de Neamţ are salariu aproape dublu faţă de primarul Pinalty

„Doamna Paraschiv l-a sunat pe bărbatul său. Acesta a venit, mi-a aruncat cârjele, m-a târât de la Primărie până la Postul de Poliţie, unde m-au pus să dau o declaraţie, dar eu nu am vrut, pentru că n-am făcut scandal. Apoi m-a luat şi m-a legat de copac, în curtea Poliţiei, în cătuşe, şi m-a ţinut aşa aproape trei ore“, a mai spus Constantin Archip. Şeful de post a susţinut însă că plângerea consăteanului nu a fost întemeiată.

„Mă consider un om vertical. Acuzaţiile pe care le face Constantin Archip au făcut obiectul unui dosar penal, care s-a soluţionat prin Parchet cu neînceperea urmăririi penale. Din contră, el a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, pentru scandalul pe care l-a făcut“, a declarat Emil Paraschiv.

„Nababul aviarei“ a dat statul român în judecată la CEDO

„A fost tratat inuman“
În şedinţa de marţi, 27 septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) s-a pronunţat în favoarea plângerii nemţeanului şi a obligat statul român să-i plătească daune morale în cuantum de 10.000 de euro.

„Domnul Archip a fost tratat în mod inuman şi degradant, drept pentru care România este responsabilă de două încălcări ale articolului 3, respectiv de interzicerea tratamentelor inumane şi degradante şi de lipsa unei anchete“, se arată în comunicatul CEDO. Decizia va fi definitivă şi executorie dacă în termen de trei luni nu va fi atacată de statul român.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite