WIKILEAKS: "European Drinks & Food, companie de practici de business dubioase, care a apelat la manipulare politică și economică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frații Ioan și Viorel Micula, apar într-o telegramă a Ambasadei SUA, în care a fost realizat topul baronilor locali și ai oligarhilor din România. În documentul publicat de Wikileaks, despre milionarii bihoreni se spune că dețin o companie "cu o veche notorietate de practici de business dubioase și care a apelat în trecut la manipulare politică și economică pentru a obține o poziție avantajată pe piață".

Wikileaks a publicat documentul : "Bani și politică: cine deține cu adevărat România?".  În cadrul documentului este realizat un top cinci al oligarhilor din România, precum și al baronilor locali. Raportul a fost semnat  de Mark Taplin, care pe atunci era adjunctul ambasadorului SUA.  Potrivit declarațiilor lui Taplin, raportul a fost pregătit de absolventul Universității Indiana, Jeremy Stewart, aflat în practică pe perioada verii în cadrul Secțiunii Politice a Ambasadei.  

"În timp ce zeci de baroni locali au apărut după 1989, un mic grup de persoane foarte influente continuă să exercite o influență semnificativă în politica din România. (...) Mulți păstrează legături obscure cu fosta Securitate din România sau cu persoane din serviciile de informații și își promovează interesele personale prin intermediul trusturilor media pe care le dețin",  se arată într-o telegramă confidențială ce datează din 2007, semnată de Mark Taplin.

Mai jos puteți citi pasajul în care se vorbește despre frații Micula:

"Viorel și Ioan Micula: Adesea menționați ca frații din Bihor, Viorel și Ioan Micula sunt de departe cei mai bogați dintre cei pe care noi îi considerăm «Baroni Locali». Frații Micula dețin operațiuni media prin Centrul Național Media, un conglomerat media estimat la aproximativ 150 de milioane de dolari, cu trei stații TV (Național TV, N24 și Favorit TV) și o stație radio (Național FM). Deși activi în afacerile media și hoteliere, ei se identifică cel mai mult cu grupul European Drinks & Food, companie cu o veche notorietate de practici de business dubioase și care a apelat în trecut la manipulare politică și economică pentru a obține o poziție avantajată pe piață (conform telegramei de referință  A). Frații Micula se pare ca au legături cu toate partidele mari în Bihor. Un număr de consilieri locali ai PD, PSD și PNL lucrează pentru companiile fraților Micula, în timp ce vărul lor Cătălin Micula este deputat PNL responsabil cu Comisia de Cultură și Educație. Cornel Popa, vicepreședintele PNL pentru nord-vestul României, ar fi de asemenea un apropiat al fraților Micula. Averea lor netă a fost estimată la circa 770 milioane de dolari în 2006".

Citește și:


Fraţii Micula l-au cumpărat pe “Dracul”, pentru a-şi proteja votca


FOTOGALERIE Viața luxoasă a copiilor de Top Forbes

Fiul miliardarului Viorel Micula face reclamă la apă minerală pe Facebook

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite