Străini care văd în Oradea un oraş învechit, cu cerşetori şi câini vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kasia crede că Oradea nu este un oraş foarte dezvoltat
Kasia crede că Oradea nu este un oraş foarte dezvoltat

Cum vede o tânără poloneză oraşul de pe Crişul Repede la sfârşitul unui an de criză? Răspunsul e uimitor, dar de aşteptat în acelaşi timp. "Orădenii sunt oameni primitori, dar cu prejudecăţi. Mulţi câini comunitari şi multe clădiri vechi", au fost primele cuvinte ale Kasiei Zalaszewska, despre oraşul în care a ales să facă voluntariat, amintind, totodată, şi de cerşetorii de la colţ de stradă.  

FOTO Ramses Gado este judecat în libertate de unguri pentru lupte ilegale cu câini

Înainte să ajungă în Oradea, poloneza a avut ocazia să vadă şi alte oraşe din comunitatea europeană. În România, a locuit în Cluj şi Târgul Mureş, iar în cele din urmă a răspuns provocării de a face voluntariat în Oradea. Kasia mărturiseşte că a auzit destule poveşti despre ţara lui Dracula, cele mai multe de la mama sa, dar care nu au intimidat-o. "Am avut ocazia să vin în România printr-un proiect internațional pentru studenți. În ultimii doi am fost plecată prin Ungaria, Slovacia și Cehia unde am studiat cultura și literatura poparelor. Mie nu mi-a fost frică să vin în România, doar mama mea a avut unele dubii pentru că auzise tot felul de lucruri", a spus  poloneza. De asemenea, Kasia a rămas uimită când a văzut pe marginea şoselelor vaci, căruţe trase de cai prin centrul oraşului şi cerşetori la tot pasul.

image

 Câinii comunitari din Oradea vor beneficia de cuști noi și spațiu verde, la SOS Dogs

 Oradea, cu bune, cu rele şi câini comunitari

Povestea cu patrupedele care umblă nestingherite pe străzile oraşului e veche pentru „băştinaţii" din Oradea. Unele îmbunătăţiri se observă, ce-i drept, dar pentru un străin care s-a născut în afara României, într-un oraş dezvoltat,  primele impresii pot fi covârşitoare. "Ce am observat prima dată la Oradea, au fost câini vagabonzi. Chiar eu am păţit să merg pe stradă şi văd în spatele meu mai mulţi câini fără stăpân. În Polonia, cel puţin în oraşul în care eu m-am născut, singurii câini întâlniţi pe stradă sunt cei cu stăpâni", a spus Kasia. Pentru că la un moment dat această problemă a fost scăpată de sub control, municipalitatea a decis să colaboreze cu fundaţia SOS Dogs care a organizat ample campanii de "vânătoare" a câinilor comunitari. "Primăria încearcă să gestioneze acest fenomen şi chiar a extins adăpostul pentru câinii fără stăpân.  Avem un număr de telefon la care putem fi contactaţi cu privire la zonele în care au fost depistaţi aceştia", a informat Mirela Macra, purtătorul de cuvânt al primăriei.

Primitori, dar cu prejudecăţi

Kasia recunoaște că între orașul natal și Oradea diferența este ca de la cer la pământ. „Orașul Poznan se dezvoltă pe zi ce trece. Mereu se construiec clădiri, iar cele vechi sunt renovate aproape toate. În schimb, în Oradea condițiile sunt mai proaste", a explicat poloneza. De asemenea, de-alungul șederii în orașul de pe Crișul Repede, tânăra a sesizat că orădenii au foarte multe prejudecăți și nu sunt deschiși la ce e nou, dar îi place că au un spirit balcanic. „Din ce am studiat, Oradea are un trecut istoric foarte bogat. Ideea ar fi să se dezvolte în continuare și să ridice nivelul de cultură", a recomandat voluntara. Cât despre șederea în România, Kasia nu exclude ideea de a se muta definitiv aici, dar nu îi Oradea. Unul din orașele care ei îi place foarte mult și care a impresionat-o în mod special a fost Cluj-Napoca.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite