Sfaturi pentru siguranţa bihorenilor care vor să lucreze în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere numărul mare de reclamaţii primite de către inspectoratele de muncă din toată ţara, cu privire la angajatori din Uniunea Europeană, care nu au respectat drepturile muncitorilor din România, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă în afara ţării sunt rugate să fie foarte atente când semnează un contract, fie el de muncă sau de intermediere.

Înainte de a apela la serviciile unei societăţi comerciale ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă", solicitanţilor locurilor de muncă din străinătate li se recomandă să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul, în vederea solicitării de informaţii referitoare la înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă sau la sancţiunile aplicate, dacă a fost cazul. „De asemenea, trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, locuit, condiţiile de protecţie socială. Avertizăm asupra faptului că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate", a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 Siguranţa, la un click distanţă

 Bihorenii pot verifica dacă firmele la care vor să apeleze funcţionează legal, consultând site-ul ITM Bihor. „Lista firmelor înregistrate ca agenţi de ocupare a forţei de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor poate fi vizualizată accesând pagina de web a ITM Bihor, www.itmbihor.ro", a spus Nicolae Hoduţ, inspector şef al ITM Bihor. „Agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română", a mai atras atenţia Nicolae Hoduţ.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite