SPITALE UCIGAȘE Declaraţii şocante în procesul femeii moarte după o anestezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul legat de Marcela Gruie, femeia de 29 de ani care a murit în 2006 din cauza unei anestezii nemonitorizate în timpul unei naşteri prin cezariană, scoate la iveală tot mai multe nereguli în conduita medicilor care au tratat-o. Soţul femeii spune că anestezistul ar fi recunoscut, în faţa magistraţilor, că în ultimii ani a făcut 600 de anestezii, fără cardiomonitor.

După audierile care au avut loc săptămâna aceasta, Dorel Gruie spune că are mai multă încredere că i se va face, în sfârşit dreptate. „Medicii legişti şi-au exprimat părerea că anestezistul s-ar putea să nici nu fi asistat la operaţie", a spus Gruie. Mai mult, acesta a subliniat că, tot cu ocazia audierilor, anestezistul Vladmir Topală ar fi declarat că în ultimii ani a făcut 600 de anestezii, fără să monitorizeze pacienţii prin cardiomonitor, luând pulsul cu mâna.

SPITALE UCIGAȘE Un medic și un anestezist, judecați pentru moartea unei femei

Lipsă de profesionalism, grabă, iresponsabilitate, deficienţele în îngrijirea medicală. Cu aceşti termeni caracterizează legiştii care au întocmit expertizele în cazul morţii Marcelei Gruie, modul în care s-au ocupat medicii Spitalului din Beiuş de femeie. Marcelei Gruie a murit la 29 de ani în timpul unei operaţii de cezariană.

Dorel Gruie (33 ani), soţul acesteia, îşi caută dreptatea în instanţă. Nemulţumit de sentinţa dată de Judecătoria Beiuş, care i-a scos nevinovaţi pe cei doi medici care s-au ocupat de caz, ginecologul Radu Scridon şi anestezistul Valentin Topală, Dorel Gruie vrea ca justiţia să nu le mai permită celor doi să profeseze.

Ce spun expertizele

„Adevărul de Seară" vă prezintă câteva pasaje din rapoartele medico-legale întocmite în urma morţii Marcelei Gruie. Ele arată că medicul ginecolog şi anestezistul care au asistat femeia la naştere nu au procedat corect. Medicul a sugerat că femeia trebuie să facă cezariană, când de fapt nu era necesară.
Colegiul Medicilor Bihor a concluzionat că "nu se rețin elemente de culpă medicală în cazul Vladimir Topală, medic anestezist ATI, șef secție ATI - Spitalul Municipal Beiuș și dr. Radu Scridon, medic primar obstretică - ginecologie Spitalul Beiuș".

Superficialitate din partea echipei de medici

Cu toate astea, Comisia Superioară de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor a găsit deficiențe în modul în care a fost tratată Marcela Gruie. La înctocmirea raportului, comisia a luat în considerare expertizele unor profesori universitari. Câteva pasaje din raportul întocmit de comisie, mai jos :"Decesul Marcelei Gruie s-a produs ca mare probabilitate unei embolii cu lichid amniotic, suvernite în momentul extragerii fătului, când vasele uterine rămase deschise au permis pătrunderea lichidului amniotic în circulația maternă, determinând stare de șoc.

Faptul că pacienta i-a fost prezentată medicului anestezist numai în dimineața operației, fără a fi investigată măcar sumar (EKG și Rx pulmonar), deși se afla în spital de peste zece zile, denotă nu numai superficialitate din partea echipei obstreticale, dar și necunoașterea cazului. Medicul ATI o consultă, dar după consemnările din Foaia de Observație, nu cu profesionalismul necesar.

Asupra realizării tehnice și a supravegherii/monitorizării am însă unele rețineri. Acestea sunt legate de conseamnarea în Foaia de Observație de anestezie a unei doze de kalypsol (ketamină) în preanestezie, ceea ce îmi sugerează insuficiența instalării rahianesteziei sau mai rău, a eșecului tehnic. În ambele cazuri, faptul că actul operator nu a fost oprit și nu au fost luate măsurile care se impuneau (mai ales că o martoră a afirmat că pacienta a zis că o doare) îmi creează imaginea unei echipe anestezico-chirurgicale cel puțin prea grăbite ca să nu spun iresponsabile.

Mai mult, nici pe Foaia de Observație de anestezie și nici în Foaia de Observație nu apare descărcată cantitatea de efedrină administrată, ceea ce susține cel puțin neseriozitatea cu care au fost completate ambele Foi de Observație, actele legale de primă importanță într-un astfel de caz. Punând în discuție resuscitarea cardio-respiratorie și cerebrală care apar în Foaia de Observație ca începute imediat de la apariția stopului și coroborând rezultatele obținute, pot afirma că ori nu sunt descrise corect în Foaia de Observație ori echipa nu stăpânește tehnica de resuscitare.

Indicația de rahianestezie a fost corect pusă, dozele au fost cele optime în cazul pacientei, dar realizarea tehnică, monitorizarea și terapia adoptată și consemnate în Foaie de Observație de anestezie și Foaia de Observație ridică mari semne de întrebare asupra corectitudinii și profesionalismului medicului intimat."

Topală nu a respectat Codul de Deontologie Medicală

"Comisia Superioară de Disciplină constată că, în cazul de față, dr. Vladimir Topală a încălcat prevederile art. 53 din Codul de Deontologie Medicală: "Medicul  trebuie să dea dovadă de diligență maximă în stabilirea diagnosticului, tratamentului adecvat și în evitarea complicațiilor previzibile la pacientul aflat în îngrijirea sa", prin însumarea următoarele deficiențe în îngrijirea medicală acordată pacientei Marcela Gruie: foaia de anestezie este incompletă, inexistența aparaturii de monitorizare anestezică post-operatorie, management deficitar al îngrijirii pacientei  în momentul producerii stopului cardio-respirator, nu este clară din foaia de anestezie succesiunea evenimentelor. În consecință, Comisia Superioară de Disciplină constată că, deși tehnica anestezică a fost corect aleasă, realizarea și monitorizarea au fost deficitare."

Comisia Superioară de Disciplină a aplicat medicului Vladimir Topală sancțiunea "avertisment" și "obligarea celui sancționat la efectuarea de cursuri de perfecționare".

Ce spun rapoartele legiștilor orădeni

Din concluziile medicului legist dr. Camelia Buhaș, șef lucrări în cadrul Serviciului de Medicină Legală Bihor: "moartea s-a datorat unor complicații hemodinamice cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate (rahianestezie). Monitorizarea acestei anestezii a fost deficitară."

Raportul de expertiză întocmit de dr. Gabriel Mihalache, șeful Serviciului Județean de Medicină Legală Bihor arată că: "Se concluzionează că moartea femeii Gruie Marcela a fost neviolentă, că ea s-a datorat unor complicații hemodinamice, cel mai posibil survenite a urmare a anesteziei aplicate, monitorizarea acestei anestezii fiind deficitară. Se menționează, de asemenea, că operația de cezariană a fost doar parțial justificată."

Complicațiile puteau fi tratate

"Operația de cezariană se efectuează atunci când există un risc pentru mamă sau făt, risc legat de o naștere naturată. A fost un făt mai mare, dar totuși în limitele normalității. Apreciem că operația de cezariană a fost parțial justificată, cu atât mai mult cu cât femeia mai avea un copil pe care-l născuse pe cale fiziologică și parametrii ei biologici erau nemodificați patologic. Complicațiile rahianesteziei, deși rare, sunt de mare gravitate și necesită o pregătire pre, intra și postoperatorie complexă, mai ales în sensul monitorizării permanente a pacientului și a aplicării de urgență a tratamentului adecvat atunci când apare complicația. Această conduită medicală nu s-a aplicat la acest caz, mai ales din cauza dotării precare din punct de vedere ethnic a secției de anestezie - terapie intensivă.
Decesul femeii s-a datorat în mod cert insuficienței cardio-circulatorii survenită imediat după extragerea copilului din uter prin operație de cezariană. ( ... ) Aceste incidente pot fi însă monitorizate și corect tratate dacă apar prin colaborarea între medicul anestezist, în primul rând, dar și cel care efectuează operația propiu-zisă. Apreciem că există legătură de cauzalitate între deficiențele de acordare a asistenței medicale în acest caz și decesul pacientei."

Comisia de la Timișoara își însușește concluziile legiștilor orădeni

"Comisia întrunită la Institutul de Medicină Legală Timișoara își însușește deficiențele constatate la Spitalul Municipal Beiuș de către medicii legiști dr. Camelia Buhaș și dr. Gabriel Mihalache care afirmă că există legătură de cauzalitate între deficiențele de acordare a asistenței medicale în acest caz și decesul pacientei."

Comisia Superioară  Medico-Legală din cadrul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a concluzionat: "Considerăm că decesul pacientei Gruie Marcela s-a datorat insfucienței cardio-respiratorii acute consecutivă unor tulburări hemodinamice suvernite în cursul rahianesteziei pentru operația de cezariană la o gravidă, tulburări nesesizate la timp."

Nu voi renunţa până nu se face dreptate în cazul soţiei mele care şi-a pierdut viaţa.
Dorel Gruie, soţul victimei

Medicii îşi susţin nevinovăţia

Cei doi medici susţin că nu se fac vinovaţi de moarte femeii. Anestezistul Valentin Topală a refuzat să comenteze acuzaţiile ce îi sunt aduse. „Am fost achitat deja de o instanţă.Este un proces în desfăşurare, însă eu sunt nevinovat", a spus medicul Radu Scridon. Despre concluziile rapoartelor el susţine că „cei de la Bucureşti nu au avut toate elementele".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite