SPITALE UCIGAȘE Un medic și un anestezist, judecați pentru moartea unei femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcela Gruie a murit la 29 de ani, în timp ce dădea naştere celui de-al doilea copil. Familia tinerei acuză doi medici de neglijenţă în acest caz. Medicul Radu Scridon şi anestezistul Vladimir Topală au scăpat de pedeapsă în primă instanţă, la Judecătoria Beiuş.

Familia Marcelei Gruie, femeia care murit la vârsta de 29 de ani în timpul unei cezariene, la Spitalul din Beiuș, vor ca medicul ginecolog Radu Scridon și anestezistul Vladimir Topală să fie pedepsiți pentru modul în care au trat-o. Dorel Gruie (33 de ani), soțul femeii, a făcut apel împotriva deciziei Judecătoriei Beiuș, care l-a achitat pe medic, iar pe anestezist l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și cere să I se facă dreptate. "Este strigător la cer ce s-a întâmplat. Toate expertizele susțin că soția mea nu a fost tratată corect", a declarat Dorel Gruie.

El cere în instanță ca medicul și anestezistul să fie pedepsiți și să li se interzică să mai practice medicina. Pe de altă parte însă, medicul și anestezistul susțin că sunt nevinovați. "Nu vreau să comentez", a declarat în această dimineață anestezistul Vladimir Topală, prezent la Tribunalul Bihor, unde se judecă apelul.

A murit în timpul unei cezariene

Marcela Gruie a făcut stop cardio-respirator ca urmare a anesteziei administrate de către Vladimir Topală, unicul anestezist al spitalului din Beiuş. Totul s-a întâmplat în noiembrie 2006. Femeia, însărcinată cu al doilea copil, se internase în spital pentru că urma să nască. "Nu a avut niciun fel de probleme pe parcursul sarcinii. Totul a decurs bine. Medicul Scridon i-a recomandat însă să facă cezariană, motivând că fătul este prea mare", a declarat soțul femeii. El este nemulțumit de condițiile în care a fost tratată soția lui, în timpul operației. Bărbatul susține că spitalul nu avea adrenalină, aparatură pentru măsurarea pulsului sau defribilator. "I-au măsurat pulsul cu mână", mărturisește bărbatul.

Expertize anulate

El a povestit că au fost făcute patru expertize medico-legale, la Oradea, Timișoara și la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici. "Toate spun clar că soția mea nu a fost tratată corect. Judecătoria Beiuș nu a vrut să ia în considerare raportul Institutului Mina Minovicin și l-au declarat nul, până în momentul în care am făcut sesizare la Consiliul Suprem al Magistraturii. Nu am primit niciun răspuns de la CSM, însă după sesizare, judecătorul, care timp de nouă luni a susținut că raportul este nul, a decis să-l ia totuși în considerare", a explicat Dorel Gruie.

"Medicii legiști au ajuns la concluzia că decesul a fost cauzat de complicaţii foarte grave legate de tehnica anestezică, cu atât mai mult cu cât femeia nu avea boli anterioare, iar operaţia chirurgicală a fost corectă. Vladimir Topală lucrează în continuare. Cazul e la tribunal, astfel încât așteptăm sentința, până atunci existând prezumția de nevinovăție", a declarat Ovidiu Burtă, vicepreședintele Colegiului Medicilor (CM) Bihor.

Medicul a fost achitat

Anul trecut, la patru ani de la tragedie și la doi de când medicii care s-au ocupat de cazul Marcelei Gruie au fost trimiși în instanță, soțul femeii decedate a primit un răspuns. Radu Scridon, șeful secției de obstetrică-ginecologie de la Spitalul Beiuș și anestezistul Vladimir Topală, acuzați că au ucis pe masa de operație, în timpul unei cezariene, o tânără de 29 de ani, au fost achitați de instanță. Judecătoria  l-a achitat pe ginecolog, în timp ce anestezistul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, revenindu-se apoi asupra deciziei. Potrivit lui Răzvan Doseanul, avocatul lui Dorel Gruie, soțul femeii moarte, instanța a decis că anestezistul poate profesa, sub supraveghere, timp de cinci ani și șase luni.

Liber la practică

„Pot să amintesc cazului unui bărbat din România care a acuzat medicii de malpraxis, dar nu a murit, și care a primi despăgubiri de mii de euro, ori această situație este mult mai gravă. Am văzut rezultate analizelor și expertizelor realizate la Institutul Mina Minovici din București de unde reiese că anestezia femeii nu a fost justificată", a declarat Răzvan Doseanu. "Clientul meu a susținut de la început să este nevinovat și așa și este", a declarat avocatul medicului Radu Scridon, Aurica Poenariu. Dorel Gruie speră ca Tribunalul Bihor să-o facă dreptate. "Nu mă las până nu se face dreptate", a spus în această dimineață soțul îndurerat.

Toate expertizele susţin că soţia mea nu a fost tratată corect.
Dorel Gruie, soţul Marcelei

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite