RCS & RDS ar putea prelua UPC în cadrul unei tranzacții de aproximativ 350 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grupul RCS & RDS, controlat de orădeanul Zoltan Teszari, este în fazele finale ale negocierilor pentru preluarea UPC România cu gigantul american Liberty Global, transmite Antena 3, care citează surse din piață. UPC ar putea fi preluat în cadrul unei tranzacţii de aproximativ 350 milioane de euro (peste 500 milioane de dolari).

Potrivit sursei citate, în "cărţile" tranzacţiei este inclus şi un schimb de active pe piaţa din Ungaria, unde, RCS & RDS deţine o cotă importantă. "În acest moment, compania controlată de Zoltan Teszari este în faza structurării pachetului financiar cu care va acoperi tranzacţia cu UPC. RCS & RDS a înaintat în urmă cu mai multe săptămâni băncilor mari de pe piaţă o cerere de finanţare, între circa 150 şi peste 200 milioane de dolari, de care are nevoie pentru a finanţa o parte din tranzacţie", arată sursa citată.

Compania RCS&RDS a luat credite în valoare de peste 300 de milioane de dolari

Potrivit experților de pe piața financiară, RCS & RDS ar putea să testeze băncile comerciale cu această cerere de ofertă, însa în paralel să facă demersuri pentru a încerca să obtina finanţări chiar mai ieftine decât cele pe care le-ar putea obţine de la imprumutatorii locali. Astfel, mai arată Antena 3, diferenţa de bani ar putea fi acoperită din cashflow-ul companiei, unul suficient de solid având în vedere că în 2009 RCS & RDS înregistra un profit operațional peste 250 milioane de dolari la venituri de 720 milioane de dolari, iar datele pe 2010 sugerează o îmbunătăţire a ambilor indicatori faţă de exerciţiul financiar anterior. "O alta varianta, privită cu rezerve de unii experţi de pe piaţa financiară, este cea a unui aport de capital din partea acţionarilor RCS & RDS", mai arată sursa citată. Atât RCS & RDS  cât și UPC refuză să comenteze aceste speculații.

Companie de top

Compania controlată de Teszari este singura 100% autohtonă care, în 2010 a reuşit să se plaseze în topul celor mai mari 500 de jucători din Europa Centrală şi de Est (CEE), realizat de firma de consultanţă Deloitte. RCS s-a situat astfel pe locul 453 în acest clasament,  dominat de retaileri, transportatori şi giganţi din energie, în care doar Petrom şi Dacia au reuşit să intre în Top50.

Acționarul majoritar, o firmă olandeză

Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului, Zoltan Teszari deţine în mod direct doar 2,02% din acţiunile celui mai mare operator telecom din România. Alături de el, mai au acţiuni şi alte 17 persoane fizice, cu deţineri insignifiante, respectiv între 0,0003% şi 1,1 %. Acesta din urmă este Ludescher Csaba Janos, de 41 de ani care are 4,6 milioane de acţiuni. Potrivit publicaţiei "Bihoreanul", Ludescher a fost, în anii '90 primul partener de afaceri al lui Teszari și bun prieten. Relaţia s-a deteriorat în timp, ajungând în acest moment doar parteneri de afaceri. Acesta ar putea fi dealtfel şi motivul pentru care, Ludesher ar fi încercat la mijlocul acestui an să îşi vândă acţiunile deţinute la RCS. Potrivit datelor oficiale, cele mai multe titluri RCS, aproximativ 89%, sunt deţinute de Cable Communications Systems N.V., companie înregistrată în Olanda.

RCS & RDS acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din România. Este lider de piaţă în furnizarea serviciilor de internet şi de televiziune prin cablu şi satelit, fiind  cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă. Începând cu august 2010, RCS oferă servicii de telefonie mobilă si internet mobil pe cartele preplătite.Operatorul de telecomunicaţii avea la sfârşitul anului 2009 6350 de angajaţi, cu 300 mai puţin faţă de anul 2008. RDS este totodată unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia. Firma condusă de Zoltan Teszari avea în 2009 în jur de 1,8 milioane de clienți de cablu, aproximativ 1,5 milioane de clienți pe segmentul de telefonie fixă și peste un milion de utilizatori ai serviciilor de internet.  Potrivit Topului Forbes, Zoltan Teszari, are o avere de circa 340-350 milioane euro.

Miliardarul orădean Zoltan Teszari vrea să cumpere UPC

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite