Compania RCS&RDS a luat credite în valoare de peste 300 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma condusă de omul de afaceri orădean Zoltan Teszari a contractat două credite, unul sindicalizat de tip forward start de 206 milioane de dolari pentru plata unor împrumuturi scadente şi un credit sindicalizat în valoare de 125 milioane euro, potrivit Ziarului Financiar.

Sursa citată scrie că la creditul sindicalizat de 206 milioane de dolari au participat ING Bank NV, Unicredit Bank Austria AG, Raiffeisen Bank International AG, Royal Bank of Scotland NV şi BRD- Groupe Société Générale, în calitate de aranjori mandatari principali, respectiv ING Bank NV în calitate de agent de credit şi coordonator şi agent pentru garanţii.

"Pentru acest credit, Cable Communications Systems Olanda, acţionarul majoritar al companiei de comuni­caţii, a constituit în favoarea ING Bank o garanţie reală mobiliară de rang doi asupra unui număr de 215.252.727 de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al RCS & RDS. Garanţia acoperă o sumă maximă de plată de 278 milioane dolari", se arată în articolul publicat de ziarul citat.  În cazul creditului de 125 de milioane de euro, sindi­ca­lizarea a fost realizată de Fortis Bank SA/NV Bruxelles Sucursala Bucureşti, Royal Bank of Scotland PLC şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de aranjori mandataţi principali, respectiv Unicredit Bank AG, su­cursa­la Londra, în calitate de agent de credit şi Unicredit Ţiriac Bank în calitate de agent pentru ga­ranţii. Împrumutul este garantat tot de Cable Commu­nications Systems Olanda cu garanţie de rang întâi constituită în favoarea Unicredit Ţiriac Bank asupra unui număr de 42.206.417 acţiuni, reprezentând 10% din capitalul social al RCS&RDS, şi cu o garanţie de rang doi pentru 21.103.209 acţiuni, reprezentând 5% din capitalul RCS&RDS.

Companie de top

Compania controlată de Teszari este singura 100% autohtonă care, în 2010 a reuşit să se plaseze în topul celor mai mari 500 de jucători din Europa Centrală şi de Est (CEE), realizat de firma de consultanţă Deloitte. RCS s-a situat astfel pe locul 453 în acest clasament,  dominat de retaileri, transportatori şi giganţi din energie, în care doar Petrom şi Dacia au reuşit să intre în Top50.

Acționarul majoritar, o firmă olandeză

Potrivit datelor oficiale furnizate de Registrul Comerţului, Zoltan Teszari deţine în mod direct doar 2,02% din acţiunile celui mai mare operator telecom din România. Alături de el, mai au acţiuni şi alte 17 persoane fizice, cu deţineri insignifiante, respectiv între 0,0003% şi 1,1 %. Acesta din urmă este Ludescher Csaba Janos, de 41 de ani care are 4,6 milioane de acţiuni. Potrivit publicaţiei "Bihoreanul", Ludescher a fost, în anii 90 primul partener de afaceri al lui Teszari. Relaţia s-a deteriorat în timp, ajungând în acest moment doar parteneri de afaceri. Acesta ar putea fi dealtfel şi motivul pentru care, Ludesher ar fi încercat la mijlocul acestui an să îşi vândă acţiunile deţinute la RCS. Potrivit datelor oficiale, cele mai multe titluri RCS, aproximativ 89%, sunt deţinute de Cable Communications Systems N.V., companie înregistrată în Olanda.

RCS & RDS acoperă cu servicii de cablu TV, internet, telefonie fixă şi mobilă peste 200 oraşe din România. Este lider de piaţă în furnizarea serviciilor de internet şi de televiziune prin cablu şi satelit, fiind  cel mai mare furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă. Începând cu august 2010, RCS oferă servicii de telefonie mobilă si internet mobil pe cartele preplătite.Operatorul de telecomunicaţii avea la sfârşitul anului 2009 6350 de angajaţi, cu 300 mai puţin faţă de anul 2008. RDS este totodată unul din cei mai importanţi operatori din regiune, furnizând servicii de telecomunicaţii şi în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia. Firma condusă de Zoltan Teszari avea în 2009 în jur de 1,8 milioane de clienți de cablu, aproximativ 1,5 milioane de clienți pe segmentul de telefonie fixă și peste un milion de utilizatori ai serviciilor de internet.
Potrivit Topului Forbesc, Zoltan Teszari, are o avere de circa 340-350 milioane euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite