Picturi murale restaurate cu bani europeni, pentru reintroducerea Cetății Oradea în circuitul turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pictură murală Corp I – Consorţiul Cultural
Pictură murală Corp I – Consorţiul Cultural

Amplul proces de restaurare a Cetății Oradea, monument istoric de interes național, continuă în ritm alert. În prezent se lucrează la la restaurarea picturilor murale din Corpul I (Consorţiul Cultural), care datează din secolul al XIX-lea.

În şapte dintre sălile etajului şi în trei încăperi de la parterul Corpului I, din Cetatea Oradea, cercetările au identificat picturi murale decorative, realizate cu şablonul. „Conform evaluării specialiştilor, acestea au fost executate undeva pe la jumătatea secolului al XIX-lea. În unele cazuri au fost surprinse straturi succesive decorate cu benzi şi cu motive florale şi geometrice repetitive, ce sunt cu siguranţă mai vechi", spune Dumitru Sim, manager de proiect și coordonator comunicare în cadrul direcției responsabile cu scrierea de proiecte cu finanțare europeană, din cadrul Primăriei Oradea.

Stil eclectic

Potrivit istoricilor de artă şi pictorilor restauratori, aceste decoraţii provin din perioada eclectică (acest stil fiind identificat mai degrabă în arhitectură), perioadă când s-a operat atât cu elementele clasicizante preluate din arhitectura şi pictura antică, cât şi cu elementele gotice, baroce, stilul eclectic reprezentând de fapt în acest caz un amalgam de elemente decorative. Sfârşitul acestui tip de decoraţii este adus doar de sfârşitul sec XIX, prin apariţia stilului „Art Noveau". „Apariţia în masă a acestui tip de decoraţii se poate asocia cu apariţia şcolilor de meserii destinate pentru zugravi. Acest tip de decoraţii se putea întâlni atât în case de locuit din oraşele mari, cât şi la clădiri publice. Din nefericire pentru Oradea şi judeţul Bihor ele nu s-au păstrat decât în Cetatea Oradea, în Corpul I, viitorul Consorţiu Cultural, susţin specialiştii. Tot ei sunt cei care insistă asupra faptului că o cercetare exhaustivă pe acest domeniu şi pe clădirile monument istoric şi/sau de arhitectură, în judeţul Bihor nu s-a făcut", spune Dumitru Sim.

Citește aici mai multe despre proiectul de restaurare a Cetății Oradea, finanțat cu bani europeni

Revitalizarea cetății

Acesta consideră că păstrarea şi punerea în valoare a acestor picturi decorative vor face ca aceste interioare să aibă un aport estetic marcant în contextul refuncţionalizării şi revitalizătii Cetăţii Oradea. Importanţa lor constă în primul rând în prezenţa lor ca element estetic şi de epocă, evocând dragostea pentru frumos a locuitorilor din acest monument istoric. Până acum, pictorii restauratori au efectuat decaparea zonelor degradate, decaparea graduală sau parțială a unor straturi moderne pentru a pune în valoare stratul istoric. Urmează ca în scurt timp să se purceadă la curăţarea decoraţiei pictate şi reconstrucţia picturii decorative, punerea în valoare a picturiilor murale din bolta săliilor prin conservarea picturii existente şi integrarea cromatică (retuşarea) a acesteia. Pentru a mări impactul restaurativ şi artistic se va efectua şi reconstrucţia cornişei decorative de sub boltă încăperilor unde aceasta s-a păstrat fragmentar.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite