Orădeanul Horea Vușcan dă CET în judecată din pricina poluării atmosferice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Horea Vușcan, revoltat de funinginea așternută acum două săptămâni peste oraș cere despăgubiri morale, simbolic, în valoare de un leu. Orădeanul cere și despăgubiri materiale de 16 lei, contravaloarea costurilor de spălare a mașinii, care s-a murdărit din pricina stratului de funingine.

Orădeanul Horea Vușcan a făcut cerere de trimitere în judecată a Electrocentrale Oradea. Revolta lui a pornit acum două săptămâni când Oradea a fost acoperită de un strat de zăpadă neagră, din pricina funinginii Atât șefii  Electrocentrale Oradea cât și autoritățile de mediu au demarat o anchetă la finalul căreia au decis că limitele de poluare admise nu au fost depășite în acel weekend. CET a fost amendat însă cu 20.000 de lei pentru că a depășit limita de poluare pentru  anul 2010.

Citește detalii despre zăpada neagră și ancheta desfășuartă de autorități aici!

Un gest simbolic

„Cer despăgubiri morale de un leu, pentru poluarea care ne afectează sănătatea și despăgubiri de 16 lei, suma pe care am plăti-o să curăț mașina de funingine", spune Vușcan. „Ceea ce fac eu este un gest simbolic. Orădenii trebuie să știe că avem acces la instanță și că putem să ne batem cu sistemul", a mai spus Vușcan. El îi îndeamnă pe orădenii care au chitanța de la spălătorie și o fotografie cu mașina murdară de funingine să cheme CET-ul în judecată. Tânărul le va pune la dispoziție pe blogul său oamenilor cerea de trimitere în judecată pe care a făcut-o, iar orădenii o pot descărca și își pot trece datele personale pe ea. În cadrul cererii Vușcan menționează „Consecințele directe pe care subsemnatul, alături de majoritatea cetățenilor din municipiul Oradea și zonele limitrofe, le-am simțit au fost dificultăți de respirație, tuse prelungită, iar pe autovehiculul subsemnatului (la fel ca și pe celelalte autoturisme parcate în zonă) se depusese un strat gris de funingine ".
Orădeanul își bazează cererea pe dispozițiile Art. 998, 999 Cod Civil și art 35 aliniat 3 din Constituția României.

„O altă problemă pe care vreau să o subliniez este aceea că, dacă CET-ul ar plăti amenda ar plăti-o tot din buzunarul nostru. De aceea îmi doresc să se afle cine este de vină și să fie particularizată amenda", a mai spus orădeanul.

Caz unic în Oradea

Reprezentanții Electrocentrale spun că nu au mai fost puși într-o astfel de situație până acum. „Este prima dată când un orădean dă CET-ul în judecată, dar este o țară liberă.  Justiția va decide de partea cui este dreptatea", spune purtătorul de cuvânt Eustafie Ilisei.
Deși nu a mai fost un astfel de caz până acum, oamenii legii cred că este posibil ca orădenii să aibă câștig de cauză. „Nu știu să fi fost un caz similar în Oradea, dar în țară au mai fost astfel de cazuri în care cetățeanul a avut de câștigat. Orădenii pot face apel la justiție în acest caz și singuri și cu sprijinul unui avocat care să-i ajute să înțeleagă procedurile", a explicat avocatul Adrian Volvovici.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite