Autoritățile orădene au "amendat" vântul pentru poluarea cu funingine din weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru funinginea aşternută peste Oradea, singura explicaţie dată de autorităţi este că vântul a adiat slab şi n-a împrăştiat fumul.Oradea a fost acoperită în weekend de un strat de funingine. Atât şefii Electrocentrale Oradea, cât şi autorităţile de mediu au demarat o anchetă la finalul căreia au „amendat” vântul.

 „Funcţionăm în parametri aprobaţi, însă vântul a fost slab şi nu s-a putut împrăştia fumul”, a spus şeful CET, Dragoş Gligor. Garda de Mediu confirmă ipoteza vântului.
„Cazanele funcţionează conform autorizaţiei. A fost frig, vântul a fost slab şi funinginea s-a aşternut în straturi. Nu este o situaţie de panică”, a declarat şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocanu. Acelaşi răspuns îl dă şi Agenţia de Protecţia Mediului. „A crescut poluarea, dar nu s-au depăşit valorile legale admise. Funinginea s-a aşternut din pricina presiunii atmosferice”, a spus şi Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al instituţiei.  „Explicaţiile sunt absurde. E ca şi cum aş construi o fabrică care poluează şi aş spune că de vină e vântul din vest”, a afirmat ecologistul Mihai Togor. „Controalele Gărzii trebuia făcute sâmbătă, nu luni”, a declarat Togor. „CET-ul funcţionează cu cazane vechi, din anul 1960. Cred că filtrele trebuie schimbate, nu trebuie să fii expert ca să-ţi dai seama de asta”, a mai spus ecologistul.

Funingine periculoasă

„Dacă nu se iau măsuri, singurii care vor avea de câştigat din acest lucru vor fi doctorii şi farmaciştii care vor trata bolile orădenilor”, a mai spus Togor.
De vechimea cazanelor sunt conştienţii şi inspectorii de mediu. „CET are termen până în 2013 să se modernizeze. Până atunci nu avem ce face. Filtrele sunt din 1966, normal că sunt depăşite, dar momentan sunt conform autorizaţiei. Tot ce am putut face a fost să-i amendăm cu 20.000 de lei pentru că au depăşit de patru ori nivelul de emisii poluante pe anul 2010”, a mai spus Călin Mocanu.

Atenție la afecțiunile respiratorii

Direcția de Sănătate Publică Bihor atrage atenția că aceste pulberi sunt dăunătoare. „ Pulberile sedimentabile provoacă rinite, faringite, laringite și bronșite. Dacă acțiunea este de lungă durată se pot face afecțiuni respiratorii cronice", explică Marius Pârcioagă, șeful Direcției de Sănătate. Soluția pentru a evita afecțiunile este evitarea plimbărilor în aer liber în special de copii și de orădenii care suferă deja de afecțiuni respiratorii.

Funinginea se aşterne în cartierul Rogerius! Copiii sunt sfătuiţi să stea în casă

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite