Norul vulcanic a intrat în România: experții din Bihor se așteaptă la efecte pe termen lung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norul vulcanic a ajuns în această dimineaţă, în jurul orei  6:00, în nord-vestul României. Conform ultimelor estimări, norul de cenuşă trece la o altitudine de 6.000 - 10.000 de metri. Spaţiul aerian orădean a fost a fost închis aseară, după orele 00.00. Agenția pentru Protecția Mediului Bihor monitorizează din oră în oră calitatea aerului.

Citește aici cum a fost afectat județul Satu Mare

Norul vulcanic este monitorizat în Hunedoara

Potrivit informațiilor primite în această dimineață, de la Gheorghe Pasc, directorul general al aeroportului din Oradea, ultima cursă de la Oradea a plecat aseară, la orele 6.55, cu destinația București. „Până duminică la orele 22.00, pe aeroport nu este programată nicio altă cursă, deci nu putem vorbi despre zboruri anulate din cauza norului de cenușă. Singurele afectate ar fi charterele care ar dori să aterizeze astăzi, pe aeroportul din Oradea", a explicat Gheorghe Pasc.

Norul ne afectează pe termen lung

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor monitorizează permanent calitatea aerului și eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie,  precum și pulberile în suspensie având diametru mai mic de 10 microni. „Norul de cenusă vulcanică ne afectează pe termen lung", a spus Adriana Calapod, șef serviciu monitoring, în cadrul APM Bihor. Potrivit acesteia, în Oradea există trei stații automate de monitorizare, la sediul APM Bihor, în curtea școlii din Episcopia Bihor și una în cartierul Nufărul, la McDonalds. „Avem și două stații manuale, amplasate în locații fixe", a spus Adriana Calapod. Rezultatele monitorizorilor din această dimineață vor fi prezentate după orele 9.00.

Bihorenii nu intră în panică

Norul de cenușă nu-i sperie pe bihoreni. Pescarul Daniel Mureșan va merge astăzi la munte. „Îmi iau și bățul de pescut, să-mi încerc norocul", a spus Mureșan.

Citește mai multe în Adevărul de mâine

Norul de cenuşă vulcanică nu acoperă cerul Aradului

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite