Niciun vinovat pentru moartea fetiţei strivite sub un panou, în Banca Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de când un dulap de doi metri s-a prăbuşit peste o copilă de trei ani, anchetatorii sunt încă în căutarea unui vinovat. Pentru a fugi de amintirile dureroase, familia Laurei Costa s-a mutat în California, aşteptând de acolo ca justiţia din România să-şi facă datoria.

Luni se vor împlini doi ani de la moartea Laurei Costa, o fetiţă de numai trei ani care a pierit  strivită de o piesă de mobilier, în sediul central al Băncii Transilvania Oradea.  Ancheta derulată de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea nu a fost finalizată, nefiind identificat încă vreun vinovat pentru teribilul incident. „Suntem aproape de final. Nu este vina noastră că a durat atât de mult. Au fost solicitate numeroase expertize, care au necesitat timp", a explicat întârzierea Simina Goia, prim-procuroradjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Fiind vorba despre o anchetă în desfăşurare, aceasta a refuzat să dea mai multe detalii despre expertizele solicitate şi concluziile acestora. Lucia Pojoca, directorul Băncii Transilvania Oradea, a declarat pentru Adevărul de Transilvania că instituţia pe care o reprezintă a făcut tot posibilul pentru a sprijini anchetatorii. „Am solicitat urgentarea soluţionării cazului şi am pus la dispoziţia procurorilor toate informaţiile solicitate. Până în acest moment nu ni s-a adus la cunoştinţă vreo decizie", a spus Lucia Pojoca.

Panoul „ucigaş", proiectat să reziste

Mobilierul din Banca Transilvania a fost realizat şi montat de către firma Atipic, o companie care are în portofoliul de clienţi şi alte instituţii bancare, precum Banca Ion Țiriac, Cyprus Bank, Volksbank şi Piraeus Bank. Doru Dascălu, administratorul firmei Atipic, a declarat că panourile de genul celui care a căzut peste Laura Costa au fost făcute să stea nefixate. „Banca ne-a trimis un proiect, pe care noi l-am executat și l-am montat. Aceste corpuri trebuie să fie mobile, pentru a putea fi mutate", a subliniat Doru Dascălu. Ca urmare a controalelor efectuate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă al Judeţului (ITM) Bihor, panourile respective au fost fixate în perete şi în pardosea. De atunci nu au mai fost semnalate incidente de acest gen.

Dosar penal în cazul accidentului de la Banca Transilvania

Dramă de weekend

Tragedia s-a întâmplat la data de 4 iulie 2009, într-o zi de sâmbătă, când Simona Costa, mama Laurei, se afla la bancă, pentru a ridica nişte bani, trimişi de soţul său, Marcel Costa, din Statele Unite ale Americii, unde era plecat la muncă. Nimic nu prevestea drama ce urma să se petreacă. Simona Costa era la ghişeu, aşteptând să fie servită de personalul de la bancă, în timp ce micuţa Laura se juca alături, împreună cu sora sa Tatiana şi alţi copii. Atrasă de pliantele informative amplasate pe un panou publicitar de doi metri, Laura s-a ţinut de corpul de mobilier, în timp ce încerca să ajungă la nişte pliante puse mai sus. Într-o fracţiune de secundă, panoul imens s-a prăbuşit peste ea, strivindu-i capul, întreaga scenă derulându-se chiar sub ochii surorii sale mai mari. Speriată de sunetul îngrozitor, Simona Costa s-a îndreptat sprea micuţă, a luat-o în braţe, dar nu a mai putut face nimic pentru a-şi salva fiica din braţele morţii.  „Fetița a suferit un traumatism cranian, adică i-a fost zdrobit craniul. Nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire", a spus, imediat după accident, Gabriel Mihalache, medic primar legist șef la Serviciul Județean de Medicină Legală Bihor.

O fetiţă de trei ani a murit în sediul unei bănci

I-a spus mamei că o iubeşte, chiar înainte de accident

Tragedia derulată în incinta Băncii Transilvania a lăsat urme adânci în sufletele părinţilor, dar şi al Tatianei, care nu a înţeles ce s-a întâmplat cu sora sa mai mică. Multă vreme după teribilul accident, Tatiana, martoră înfricoşată la tragedie, nu a suportat să vadă patul gol al surorii sale. Sfâşiată de durere, mama fetiţelor, care erau nedespărţite, a povestit cu glasul înnăbuşit în lacrimi: „Mă duceam de cel puţin două ori pe lună la bancă, să ridic banii trimişi de soţul meu. În acea dimineaţă, am mers cu Laura şi Tatiana. Cât am stat la ghişeu, au rămas lângă mine. Laura mi-a spus că mă iubeşte şi a făcut câţiva paşi pentru a lua un pliant dintr-un stativ de lângă noi. În acel moment am întors capul să semnez pentru bani şi am auzit o bubuitură puternică. Tatiana a început să mă strige, iar eu am văzut căpşorul micuţei mele sub stativ", a povestit îndurerată Simona Costa.

Banca Transilvania şi-a exprimat regretul pentru accident

O viaţă nouă, în California

La câteva luni după tragedie, familia Costa a vândut apartamentul din Oradea şi s-a mutat în California, în special pentru ca Tatiana să poată să treacă peste trauma suferită. „A fost foarte greu pentru ea. În primele luni nu-şi găsea locul în casă şi începea să plângă fără un motiv anume. Am încercat să o ajutăm cât am putut. I-am spus că Laura este un înger şi că locuieşte în cer, unde este o grădină frumoasă cu păsări, flori, pomi şi când o să murim o să fim din nou cu ea. A trebuit să plecăm din România. Acolo, absolut totul îi aducea aminte de Laura. În SUA a început să meargă la grădiniţă şi să-şi facă prieteni. Asta nu înseamnă că o va uita pe Laura. Îi vorbim zilnic despre ea. Face parte din viaţa noastră într-un mod nevăzut şi dureros, fiindu-ne dor de tot ceea ce făcea ea, de prezenţa ei, de glasul ei, de absolut tot. Noi aici trăim şi mergem înainte pentru Tatiana, încercând să ascundem tristeţea din suflet în faţa ei pentru că nu vrem să rămână marcat",a spus Simona Costa.



Primul Crăciun fără Laura, în California

image

„Familia a decis să dea în judecată Banca Transilvania, cerând despăgubiri de milioane de euro"

Beatrice Comănicescu, avocatul familiei Costa

Instituţiile de control îşi „aruncă pisica" de la una la alta

În perioada imediat următoare accidentului, Banca Transilvania a fost verificată de către Inspectoratul de Stat în Construcţii Bihor şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) al Judeţului Bihor, însă ambele instituţii au ajuns la concluzia că acest caz nu a fost „de competenţa" lor. „Am controlat problemele legate de securitate şi sănătate în muncă. Am dispus ca toate piesele de mobilier să fie fixate în pardoseală. Având în vedere faptul că victima nu a fost un angajat, ci un client, cazul a fost de competenţa Protecţiei Consumatorilor", a spus Eugen Cîrmaciu, inspector şef adjunct la ITM Bihor. Adriana Lipoveanu, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Bihor, a spus că, fiind vorba despre o piesă de mobilier, cazul nu a fost nici de competenţa instituţiei pe care o reprezintă. Traian Bejan, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor a declarat că nu a fost depusă nicio reclamaţie la CJPC, împotriva Băncii Transilvania, ca urmare a nefericitului incident. „Cum nu s-a depus vreo reclamaţie, nu s-a făcut nicio cercetare", a spus Traian Bejan.  Cu toate acestea, în cazul recent, al morţii micuţei Elizabeth Haidău, într-un bazin din Ştrandul Ioşia, CJPC Bihor s-a autosesizat şi a mers în control, dispunând chiar şi închiderea ştrandului, pentru o scurtă perioadă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite