Moş Crăciun este aşteptat de către orădeni în case împodobite în stil american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Bălaj îşi împodobeşte casa an de an
Familia Bălaj îşi împodobeşte casa an de an

Românii au preluat modelul american şi îşi împodobesc casele cu ghirlande şi mii de beculeţe luminoase. Unii proprietari sunt dispuşi să investească zeci de milioane în ghirlande şi tuburi luminoase cu care şi-au amenajat locuinţele.

Citeşte şi:

Moş Crăciun există cu adevărat doar la Braşov

Crăciunul bate la uşă, iar orădenii au intrat în pas cu moda. Dacă până nu demult, ghirlandele confecţionate din hârtie strălucitoare sau colorată ori crenguţele de brad erau decoraţiunile care împodobeau casele ori apartamentele orădenilor, acum totul s-a schimbat. Mii de lumini de diferite dimensiuni şi forme, multicolore sau uni, străjuiesc intrările la case sau balcoanele uanor proprietăţi din Oradea. „Ne-am mutat la casă de trei ani. În fiecare an, în preajma Crăciunului am cumpărat ghirlande luminoase. Le aranjăm în diverse moduri, urmărim linia casei ca să creem o formă plăcută”, a spus Violeta Cristea, o orădeancă din zona Oncea care recunoaşte că a cheltuit în ultimele două sezoane aproape 1.000 lei pe decoraţiuni exterioare.

Concurs de lumini între vecini
Pe aceeaşi stradă, proprietarii caselor se bat în lumini. „Cred că am cheltuit până acum peste 2.000 lei. De-a lungul anilor am cumpărat tubul luminos şi şase perdele de lumini pentru cele trei balcoane. N-am rezistat tentaţiei şi am achiziţionat mai multe figurine luminoase. Numai acestea au costat 150 lei bucata, iar plasele de lumini aproximativ 200 lei bucata”, a recunoscut Corina Bălaj. Cu toate acestea, proprietara casei spune că sezonul de iarnă 2009 nu a mai fost atât de generos din punct de vedere financiar. „Ne-am propus să cumpărăm aceleaşi modele, flori de gheaţă, dar anul acesta a fost puţin cam greu. Astfel de decoraţiuni sunt destul de scumpe”, a spus Corina. În perioada sărbătorilor, orădenii au luat cu asalt centrele comerciale, dar şi pieţele. În hypermarketuri, preţul decoraţiunilor luminoase începe de la 50 lei şi poate ajunge până la 400, în funcţie de model. În pieţe, ghirlandele au preţuri cuprinse între 15 - 80 lei. „Nu ne putem plânge, au mers vânzările. Cred însă că vom rămâne cu ceva marfă pentru anul viitor”, spune Maria Nagy, comerciantă în piaţă.

Oradea, un oraş luminat
În luna decembrie şi Oradea a îmbrăcat straie de sărbătoare. Aproape 13 kilometri de ghirlande împodobesc anul acesta urbea de pe Crişul Repede. „În decembrie, municipalitatea va achita circa 150.000 lei energia electrică pentru luminile din oraş”, a spus Carmen Cherteş, purtător de cuvânt al Primăriei Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite