Miliardarul Ion Ţiriac, acuzat că organizează orgii pe domeniul cinegetic de la Balc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânătoarea de la Balc este, potrivit Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA), o practică medievală, imorală şi crudă. Animalele sunt practic „recoltate", fiind crescute şi încurajate să se înmulţească pentru un singur scop, uciderea lor din plăcere. Carmen Arsene, vicepreşedintele FNPA, îi cheamă pe bihoreni şi nu numai la proteste, împotriva imoralităţii şi cruzimii.

Potrivit comunicatului postat pe site-ul FNPA, legea 486/2004, care permite înfiinţarea „crescătoriilor" de genul domeniului cinegetic de la Balc, a fost „fabricată în interes propriu de către un politican, mare vânător al României". „În conformitate însă cu Legea 205/2004, modificată şi completată prin legea 9/2008, practicarea tirului pe animale domestice sau captive este interzisă şi reprezintă infracţiune ce se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală şi confiscarea animalelor", a spus Carmen Arsene.

Ion Ţiriac şi Wolfgang Porsche, aşteptaţi în această după-amiază la aeroportul din Oradea

Vezi aici care este averea miliardarului Ion Ţiriac.

Dezechilibraţi şi frustraţi

Potrivit apărătorilor drepturilor animalelor, vânătoarea nu poate fi sport sau un mod de a te recrea. „Vânătoarea, la modul general, contravine moralei. Însă ceea ce se întâmplă anual la Balc contravine inclusiv principiilor elementare ale Codului de etică vânătorească, precum afirmă chiar şi Asociaţia generală a vânătorilor şi pescarilor din România. Persoana căreia îi face plăcere uciderea, suferinţa, agonia unei fiinte, vederea animalului insangerat, nu poate fi decat una cu un dezechilibru moral major sau o persoana cu un excedent de frustrari, ambele cazuri necesitand a intra in atentia societatii", a mai spus vicepreşedintele FNPA. „Orice om cu principii condamnă această rusinoasă şi crudă "orgie vânătorească". Orice român cu principii se simte umilit să priveasca an de an cum un milionar îşi aduce alţi prieteni milionari cu apucaturi medievale, să uzeze de Romania ca să-şi satisfacă poftele macabre", a opinat Arsene. 

Nu e vânătoare

Potrivit FNPA, până şi cuvântul „vânătoresc" este folosit forţat, pentru că „orgia anuală de la Balc poartă doar alura unei vânători, însă este în fapt o simplă acţiune de omorâre prin împuşcare a animalelor dintr-o fermă". Aceasta este de altfel şi opinia mai multor vânători din Bihor, care au participat în ultimii ani la vânătoarea de la Balc, în calitate de gonaci. „Anul acesta nu mai mergem la Balc. Aceea nu e de fapt vânătoare, fiindcă lipseşte provocarea. Vânătoarea cu câinii hărţuitori este ca nunta cu lăutari. Ei anunţă când vine porcul", a spus Mircea Cordoş, cel care suna de obicei goarna, la startul partidelor de vânătoare de la Balc.

Numai în România

FNPA arată că „nicăieri în lume nu se întâmplă asemenea orgii ca în România. Nicio ţară civilizată nu ar accepta; pentru că aceşti bogaţi ai lumii, pe care ii privim anual etalandu-si sfidator armele si ciocatele atunci cand se coboara din elicoptere, avioane sau limuzine, si-ar putea construi chiar mai multe astfel de tarcuri si cu mult mai multe specii (decat "monotonia" pe care o ofera tarcul lui Tiriac, mistreti si caprioare). Insa asta ar conduce la oprobiul co-nationalilor lor, cu efect distructiv asupra afacerilor proprii. Sa ne amintim de Sarah Palin care a pierdut alegerile pentru vicepresedinte al SUA din cauza placerii ei macabre de a vâna".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite