EXCLUSIV Lavinia Steer, un om valoros pe care sistemul l-a aruncat într-un con de umbră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lavinia Steer era o mare iubitoare de câini
Lavinia Steer era o mare iubitoare de câini

Plină de viață, perfecționistă, ambițioasă și puternică. În ochii celor care au cunoscut-o, Lavinia Steer, sora vedetei TV Olivia Steer, rămâne un om deosebit și un profesionist desăvârșit. Apropiații ei spun însă că, la fel ca mulți artiști și oameni valoroși, Lavinia nu a fost pusă suficient în valoare.

Sora cunoscutei vedete TV Olivia Steer, Lavinia, a murit azi-noapte la Oradea

Ca artist, Lavinia Steer nu a apucat să se facă remarcată la Oradea. Colegii și colaboratorii ei spun că nu pentru că ea nu ar fi vrut, ci pentru că nu i s-a oferit șansa. „Tristețea constă în faptul că Lavinia a fost un om deosebit și nu a apucat să fie artist în Oradea. Nu pentru că nu a vrut ea, nu a vrut sistemul, conjunctura. A trebuit să se afirme în alte locuri. Nimeni nu a știut de ea aici, decât noi, cei care eram pe lângă ea. Lavinia ca orice artist ar fi meritat mai mult să aibă șansa să fie cunoscută. Cum să te faci cunoscut într-un sistem bolnav în care sunt recunoscute numai leprele și oamenii politici? Trăim într-o societate cu oameni oportuniști și la un deces ne pare rău că s-a dus artisul, fără să-i fi creat cadrul în care să se exprime atunci când era încă în viață. De ce nu am văzut-o până acum? Sistemul nu a acceptat-o. Sunt alți necunoscuți, oameni mari, care-și așteaptă rândul, oamenii valoroși. Lavinia a fost un om valoros dar n-a fost pusă în valoare", spune actorul, regizorul și profesorul Sebastian Bărbălan.

Personalitate complexă

„Drumul spre teatru i l-am deschis eu. Am pregătit-o pentru facultate. Lavinia avea o capacitate de a învăța ieșită din comun. Era o personalitate complexă și și era  de o inteligență rar întâlnită", spune actorul și directorul artistic al Teatrului de Stat Oradea, Daniel Vulcu. „Am pierdut legătura cu ea după facultate, când s-a mutat în Târgu Mureș. În acestă primăvară m-am întâlnit cu ea și i-am propus să colaboreze cu teatrul. A fost foarte bucuroasă, din păcate însă proiectul nu s-a mai finalizat. Lavinia era lucidă, știa că este bolnavă, dar era o luptătoare și s-a luptat până în ultimul moment", a mai specificat Vulcu.

Profesor și regizor

Timp de șase ani, Lavinia a fost preparator universitar la Facultatea de Muzică din Oradea. „Lavinia mi-a fost profesoară de mișcare scenică și actorie un an de zile. Pentru noi toți a fost profa favorită", spune actorul Florin Silaghi. „Anul acesta am montat un spectacol de Ziua Națională a Deținuților, piesa Transplantul. Era textul scris de Lavinia și mă onorează că mi-a dat voie să-l folosesc",spune Florin.

O luptătoare

Ca regizor, Lavinia s-a remarcat prin perfecționism și duritate. „Am lucrat cu Lavinia la Târgu Mureș. Am jucat în două spectacole regizate de ea",spune actorul Răzvan Vicoveanu. „Am admirat-o enorm pentru duritatea ei, duritate în sensul bun al cuvântului. Știa ce vroia de la actor și nu făcea concesii. Țin minte că mi-a zis: Mie îmi place de tine, dar nu prea ai voce de teatru", povesește Răzavn. „Ca om Lavinia a fost o persoană plină de energie. O luptătoare în adevăratul sens al cuvântului. O femeie puternică, inteligentă și frumoasă.  Iubea viața", a mărturisit actorul.
"Am lucrat cu Lavinia în studenție la Visul unei nopți de vară și la Transplantul, care a fost examenul ei de licență la regie. Era o fire deschisă și mereu pusă pe glume. Era și sufletul petrecerii și omul cu mintea limpede și pragmatică atunci când lucra. Chiar promitea mult, avea talentul, ambiția și puterea de muncă pentru a reuși ca regizor. S-a stins un om puternic care ar fi meritat mai mult timp ca să își lase mai bine amprenta asupra noastra, a tuturor", a spus actorul Mircea Silaghi.

Lavinia a lăsat în urma ei amprenta unui om puternic:

„Evocând amintirea Laviniei... apare sunetul gâlgâit de râs al vocii guturale... fiecare sunet pe care-l emitea era impregnat de vitalitate ca un mesaj subtil permanent "am un chef nebun de viaţă"... Apare apoi imaginea pasională a fiinţei ei... trăirea şi consumarea la maximum a ce oferă viaţa... a tuturor experienţelor... a întâlnirilor cu oamenii şi fiinţele ce-i ieşeau în întâmpinare... Crea senzaţia că totul e posibil... că totul este fascinant... că totul este savuros... atât bucuria cât şi suferinţa... Voinţa puternică atrăgea în jurul ei o aură de forţă incisivă... asemenea unui spărgător de gheaţă... care înaintează prin toate încercările vieţii cu fermitate şi liniştea unui mare vas de croazieră care alunecă uşor pe traseul invizibil dar precis determinat al menirii sale... Am îmbrăţişat-o de câteva ori în timpul vieţii pe cea care mi-a fost colegă... pe cea în faţa căreia am deschis porţile menirii de dascăl... pe cea care ştia să-şi deschidă braţele şi să primească la piept un suflet prieten... Acum, în această ultimă îmbrăţişare, braţele mele sunt gândul bun şi sufletul curat...
Drum bun, suflet drag... pe drumul ce înalţă... eliberează... luminează... şi... mântuieşte prin iubire...", a transmis conferențiarul universitar Carmen Vasile.

Cine a fost Lavinia Steer

Lavinia Steer nu a fost doar sora unei vedete TV. A fost regizor, actor și profesor. A absolvit trei facultăți: Facultatea de Litere - secția Arta Actorului, Facultatea de Litere - secția română-engleză (ambele la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj) și Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureș - secția regie de teatru.  Bursieră a Fundaţiei Soroș pentru o Societate Deschisă, la cursurile Universităţii de Vară Amsterdam - Musicality of Movement - conduse de Yves Marc, regizor şi co-director al Theatre du Mouvement Paris. Bursieră Soros la Universitatea de Vară Amsterdam pentru cursul Biomecanică meyerholdiană cu profesorul şi regizorul rus Ghenadi Bogdanov, directorul Institutului de Biomecanică Vsevelod Meyerhold din Moscova.

A fost actriță la Teatrul Național din Timișoara și a colaborat cu Teatrul Național din Cluj și Teatrul de Stat Oradea. A fost redactor de știri la CD Radio Cluj Napoca și reporter la Pro Tv Cluj. A fost copy writter, regizor și productor de spoturi publicitare radio la Mix FM Târgu Mureș. A fost regizorul a peste șapte spectacole de teatru,montate cu actori români și maghiari în Târgu Mureș și în Budapesta.  Timp de șase ani a fost preparator universitar la Facultatea de Muzică din Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite