Înscrierile la facultate, un eșec pentru Universitatea Oradea din cauza crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăderea demografică, lipsa banilor și nesiguranța sunt principalele motive pentru care tinerii întorc spatele studenției. Sesiunea de toamnă pentru înscrierile la Universitatea din Oradea a ajuns la final și pe lângă prezența slabă, candidații sunt nemulțumiți de proasta organizare.

După eșecul din sesiunea de vară, când s-au ocupat cu peste 500 de locuri mai puțin față de anii precedenți, nici de această dată  situația nu este diferită. Din aceste motiv, șase facultăți din cadrul universității au anunțat astăzi că au prelungit perioada de înscriere. Este vorba de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației - 21 septembrie 2010, Istorie Geografie și Relații Internaționale - 21 septembrie 2010, Științe Politice și Științele Comunicării - 21 septembrie 2010, Textile și Pielărie - 21septembrie 2010, Protecția Mediului - 22 septembrie 2010, Studiile doctorale, la toate cele 10 domenii - 22 septembrie 2010, Educație Fizică și Sport, la studiile masterale - "Kinetoterapie în reeducare funcțională" - 27 septembrie 2010


Daniel Baidoc este unul din puținii tineri orădeni care și-a depus dosarul pentru Facultatea de Științe Economice. „Am optat pentru a doua sesiune, deoarece, inițial, am încercat să dau la Academia de Poliție, dar nu am reușit. Am rămas impresionat de proasta organizare a înscrierilor", a explicat tânărul.  Pentru cele 2.400 de locuri disponibile s-au înscris doar 699 de candidaţi.

Facultățile Universității din Oradea își numără cu regrete puținii boboci

Facultățile orădene își numără cu tristețe bobocii

Fenomenul a intrat în atenția reprezentanților Universității din Oradea, care spun că o mare parte din vină pentru situația din aces an o are, normal, criza econonică. „Într-adevăr, anul universitar care urmează vom avea mai puțini cursanți, asta și din cauza evoluției demografice, dar și a rezultatelor obținute la examenul de Bacalaureat 2010", spune Cornel Antal, recorul Universității din Oradea. De parte opusă, studenții sunt de părere nu mai au nicio motivație să mai urmeze o facultate, dar nici siguranța că vor găsi un loc de muncă la terminarea ei. „Ce dezavantajează viitori studenți este faptul că investesc o sumă de bani, care ulterior nu le aduce niciu beneficiu. Problema este că statul român nu oferă destule posturi absolvenșilor de facultate", mărturisit Florin Gherlea, student în anul I la Fcaultatea de Protecția Mediului. De aceiași părere este Georgeta Secară, care știe că la terminarea facultății nu va avea niciu viitor și că șansele în găsirea unui job în domeniu sunt aproape nule.

Conștienți de problemă

Adrian Dume, președintele studenților din Senatul Universității Oradea este de părere că tot mai puțini tineri se înscriu la facultate din cauza problemelor financiare, dar și a nesiguranței găsirii unui loc de muncă. Acesta spune că problema a apărut după anii '90 întreaga țară, dar efectele se resimt abia în zilele noastre. Cu excepția a două facultății, restul au făcut calculele și au ajuns la concluzii greu de suportat pentru o urbe care vrea să ajungă centru Universitar. Facultățile își numără bobocii, mai puțini față de alți ani, dar și banii care le vor intra în buget în următorul an universitar.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite