Facultăţile Universității din Oradea îşi numără cu regrete puținii boboci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii au renunţat să mai meargă la facultate, din cauza nesiguranţei găsirii unui job după absolvire. Lipsa motivaţiei şi taxele mari sunt principalele motive pentru care tot mai puţini tineri aleg să-şi tocească coatele pe băncile Universităţii din Oradea.

Sesiunea de admitere la facultate a ajuns la final, iar rezultatele nu sunt tocmai cele scontate de reprezentanţii Universităţii din Oradea. Cu excepţia a două facultăţi, celelalte au făcut calculele şi au ajuns la concluzii greu de suportat pentru un oraş care vrea să ajungă centru universitar. Facultăţile îşi numără bobocii, mai puţini faţă de alţi ani, dar şi banii care le vor intra în buget în următorul an universitar. Numărul studenţilor care vor începe din toamnă cursurile la una din cele 18 facultăţi orădene este cu peste 500 mai mic faţă de cifra înregistrată anul trecut. Fenomenul a intrat în atenţia reprezentanţilor Universităţii din Oradea, care spun că o mare parte din vină pentru situaţia din acest an o are criza economică.

Fără motivaţie

„Într-adevăr, anul universitar care urmează vom avea mai puţini cursanţi, asta şi din cauza evoluţiei demografice, dar şi a rezultatelor obţinute la examenul de Bacalaureat 2010”, a spus Cornel Antal, rectorul Universităţii din Oradea. Studenţii nu mai au nicio motivaţie să mai urmeze o facultate, dar nici siguranţa că vor găsi un loc de muncă la terminarea ei. „Ce dezavantajează viitorii studenţi este faptul că investesc o sumă de bani, care ulterior nu le aduce niciun beneficiu. Problema este că statul român nu oferă destule posturi absolvenţilor de facultate”, a mărturisit Florin Gherlea, student în anul I la Facultatea de Protecţia Mediului.

De aceeaşi părere este şi Geogeta Secară, care ştie că la terminarea facultăţii nu va avea niciun viitor şi că şansele în găsirea unui job în domeniu sunt aproape nule.

Nesiguranţa găsirii unui job

Adrian Dume, preşedintele studenţilor din Senatul Universităţii Oradea, este de părere că tot mai puţini tineri se înscriu la facultate din cauza problemelor financiare, dar şi a nesiguranţei găsirii unui loc de muncă. Acesta spune că problema a apărut după anii ’90 în întreaga ţară, dar efectele se resimt cu adevărat abia acum.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite