Firma care-şi amăgea clienţii cu rate fixe şi credite avantajoase, amendată cu 15.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O firmă orădeană care promite ajutor financiar, organizând consumatorii în grupuri de tip CAR neautorizat, a fost sancţionată de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor cu o amendă record de 15.000 de lei, fiind dispusă încetarea imediată a practicii comerciale înşelătoare. Aceasta lua bani de la orădeni şi nu numai, uitând să le şi ofere creditul solicitat.

Traian Bejan, şeful CJPC Bihor, a spus că, practic, a fost suspendată activitatea firmei Invest System Capital Oradea, fiind dispusă restituirea sumelor de bani încasate de la consumatorii care au depus reclamaţii la CJPC Bihor. „Comisarii au constatat că, prin prezentarea generală a ofertei, într-un mod neclar, ambiguu şi greu de înţeles pentru consumatori, aceştia erau determinaţi să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel n-ar fi luat-o", a spus Traian Bejan. Szillard Sandor, angajat la firma Invest System Capital, a declarat pentru Adevărul de Seară Oradea că amenda a fost deja plătită. „În momentul în care vom primi decizia din partea autorităţilor, departamentul juridic al firmei va lua orice acţiune necesară pentru reluarea activităţii", a mai spus Szillard.

Citeşte aici povestea uneia dintre persoanele escrocate cu peste 1.000 de lei

Prin publicitatea facută în mass-media, în mai multe oraşe din ţară, firma promitea consumatorilor obţinerea unor împrumuturi financiare în condiţii mai putin severe decât cele impuse de instituţiile financiare. „În fapt, Invest System Capital, având ca activitate principală înregistrată „Alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi", încheie cu consumatorul un contract de mandat devenind, conform Regulamentului de participare, organizatorul unor grupuri de consumatori, în vederea facilitării acestora să dobandească, cu plata în rate, dreptul de proprietate asupra unor bunuri mobile sau imobile stabilite în prealabil", a explicat Traian Bejan. Potrivit acestuia, din documentele anexate reclamaţiilor depuse de consumatori la CJPC Bihor reiese faptul că petiţionarii au semnat un contract de mandat şi au achitat o taxă de înregistrare în grup, după care, în funcţie de suma necesară achiziţionarii bunului şi perioada de rambursare, li s-a stabilit valoarea ratei lunare (care cuprinde şi o taxă de administrare calculată pe baza unui procent aplicat la preţul bunului de vânzare, plus TVA-ul aferent acesteia) şi numărul de luni de plată.  

Plăteşti acum, iei banii „când îţi vine rândul"

„Din analiza Regulamentului de participare rezultă faptul că, pentru ca respectivul consumator să devină beneficiar al unui „drept de cumpărare", este necesar ca acesta să prezinte în cadrul Adunării Generale a Grupului o ofertă numită „de rambursare anticipată", prin care consumatorul se angajează sa achite în avans cât mai multe rate lunare, beneficiarul dreptului de cumpărare devenind cel care a făcut oferta cea mai buna (a plătit în avans cele mai multe rate lunare). Ceilalţi membri pot deveni beneficiari ulterior, chiar şi după încheierea perioadei de cotizare, cuprinsă între 10 şi 20 de ani, cu obligaţia ca în tot acest interval de timp să plătească rata lunară stabilită", a spus şeful CJPC Bihor. Conform prevederilor Regulamentului de participare, deşi consumatorii plătesc lunar ratele stabilite, nu există nicio certitudine cu privire la data în care aceştia ar putea obţine dreptul de a cumpăra bunul respectiv. „De asemenea, în cazul în care consumatorul solicită rezilierea contractului înainte de a dobândi dreptul de a achiziţiona bunul respectiv, sumele plătite pot fi recuperate numai după expirarea perioadei contractuale, 10 - 20 de ani", a spus Bejan.  „Având în vedere că organizarea consumatorilor în astfel de grupuri de tip CAR neautorizat poate afecta grav interesele economice ale acestora, sfătuim consumatorii să citească foarte atenţi toate condiţiile contractuale, astfel incât să nu cadă  în capcana întinsă de asemenea societăţi comerciale", a mai spus Traian Bejan. Poliţiştii de investigare a fraudelor au început şi ei o anchetă, dar administratorul maghiar al firmei nu s-a prezentat la audieri.

Ţepe în Ungaria

Potrivit Editei Luchian, una dintre persoanele din Oradea atrase în acest joc piramidal, maghiarii care au adus această afacere în România au fost amendaţi şi în Ungaria, cu două milioane de forinţi, pentru reclamă mincinoasă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite