Presupus colaborator al organizațiilor anti-românești, Bogdánffy Szilárd a fost beatificat în prezența trimisului Papei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beatificarea are loc la Basilica Romano-Catolică din Oradea în prezența a sute de preoți
Beatificarea are loc la Basilica Romano-Catolică din Oradea în prezența a sute de preoți

Episcopul martir Bogdánffy Szilárd va fi trecut în calendarele romano-catolice și comemorat în fiecare an. Bogdánffy Szilárd a fost beatificat ca urmare a faptului că Papa Benedict al XVI-lea a aprobat decretul de recunoaștere a martiriului episcopului romano-catolic de Oradea. Considerat episcop martir, în anii 1930 serviciile secrete româneşti l-au citat Bogdánffy pe ca fiind unul dintre membrii Organizației de Autoapărare din Va

Episcopul orădean Bogdánffy Szilárd beatificat la cererea Papei Benedict

Vaticanul a propus beatificarea unui episcop mort în temniţă


Oradea are de sâmbătă un nou „aproape" sfânt.  La peste 800 de ani de la sanctificarea regelui Ladislau al Ungariei, episcopul martir Bogdánffy Szilárd (1911 - 1953) a fost beatificat în cadrul unei ceremonii religioase, ținută la Basilica Romano-Catolică din Oradea. Sute de preoți și mii de credincioși au participat la cel mai important eveniment al comunității romano-catolice, din ultimii 800 de ani.  Arhiepiscopul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru cauzele sfinților,trimisul special al Papei Benedict al XVI-lea, a citit decretul de beatificare. Ceremonia a continuat cu dezvelirea unui tablou cu episcopul martir, care de astăzi va putea fi văzut în Basilică.  Episcopul va fi trecut în calendarul romano-catolic și va fi comemorat.

Episcop controversat

În perioada 1935-1939, Bogdánffy Szilárd a fost profesor la Gimnaziul Catolic din Oradea și duhovnic la Mănăstirea Ursulinelor din Oradea. Serviciile secrete românești l-au citat, în 1939, ca fiind unul dintre membri cu sarcini importante în organizarea și activitatea Organizației de Autoapărare din Valea lui Mihai, organizație care milita pentru rezistența comunității maghiare împotriva încercărilor de românizare.  În octombrie 1939 a fost arestat, iar la 21 decembrie 1939 a fost trecut peste graniță împreună cu alți 35 de deținuți, dintre care 15 preoți romano-catolici, potrivit informațiilor furnizate de Wikipedia.  De asemenea, Cartea de Aur a Martirilor şi Eroilor Maghiari din Ardeal, citată de ebihoreanul.ro, îl elogiază tot ca pe un model anti-român: "Bogdanffy Szilard, ca membru al organizaţiei de rezistenţă maghiară, a fost închis în arestul contraspionajului din Oradea. De aici a fost transportat la Curtea Marţială din Cluj. La 21 decembrie 1939, împreună cu 35 de camarazi, a fost pus peste frontieră. Până la intrarea honvezilor a stat la Budapesta. Împreună cu trupele, s-a reîntors în Ardeal după 30 august 1940 (data Dictatului de la Viena - n.r.)".



Dă click pe poză pentru o fotogalerie de la eveniment

Dezvelirea tabloului cu chipul episcopului Bogdánffy Szilárd

Doctoratul la Budapesta

În perioada septembrie 1940-iunie 1943, a făcut studii de doctorat în filosofie și dogmatică la Universitatea Pázmány Péter din Budapesta, obținând titlul de doctor în teologie la 26 iunie 1943. Teza sa de doctorat a avut tema „Apocaliptica sinoptică". Reîntors în România, în anul 1944, a fost numit profesor la Gimnaziul Catolic „Szent József" din Oradea. În aprilie 1947 a fost ridicat la rangul de canonic al Catedralei Episcopale din Oradea și numit ca vicar episcopal. A fost consacrat în clandestinitate ca episcop-auxiliar de Satu Mare și Oradea la 14 februarie 1949, la vârsta de 38 ani, în Capela Nunțiaturii Apostolice din București, de către episcopul Gerald Patrick Aloysius O'Hara de Savannah, Georgia, (SUA), regent al Nunțiaturii Apostolice din România.

Acuzat de spionaj în favoarea Vaticanului

Autoritățile comuniste au încercat, prin toate mijloacele, să-l convingă să „colaboreze". Pentru că n-a fost de acord să-și trădeze semenii, Bogdánffy a ajuns în închisoarea securității din Oradea (3 septembrie 1949), fiind acuzat de spionaj în favoarea Vaticanului. În anul 1951 a fost transferat la Jilava, trimis apoi la muncă silnică în mina de plumb de la Sighetul Marmației și mutat un an mai târziu în lagărul de exterminare de la Capul Midia. A fost condamnat, în anul 1953, de un tribunal militar din Oradea, la 12 ani muncă silnică și dus în celula 120 a închisorii de la Aiud, unde n-a supraviețuit decât o lună.

Episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru l-a amintit în memoriile sale drept blând și modest. Pentru disponibilitatea sa de a-i ajuta pe ceilalți a fost supus la torturi și izolat la „neagra" (celulă pentru un singur deținut, fără ferestre și fără posibilitatea așezării pe orizontală), unde rezistența umană era încercată la limitele extreme ale supraviețuirii. Szilárd Bogdánffy a murit în închisoarea din Aiud la 2 octombrie 1953, la vârsta de 42 ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite