Documentele găsite la piatra de temelie a teatrului vor fi trimise la un laborator

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții Muzeului Țării Crișurilor au deschis tubul de menatl descoperit la piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea. în prezenţa viceprimarului municipiului Oradea, Biro Rozalia, a directorului Muzeului Ţării

A fost descoperită piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, tubul conţine câteva documente ale căror stare de conservare este deteriorată. Specialiștii muzeului au constatat că recipientul în care au fost depuse documentele, deşi este cu pereţii exteriori dubli din tablă zincată şi interior din tablă de plumb, care aveau rolul de a proteja documentele, nu au reuşit acest lucru în totalitate, deoarece capacul recipientului are un singur perete şi în urma oxidării a intrat în interior umiditatea şi sporii de mucegai. Potrivit sursei citate, documentele se găsesc într-o stare de fragilitate avansată, hârtia fiind unul din materialele cele mai perisabile şi care necesită un regim de păstrare foarte strict, umiditate şi temperatură controlată. "Datorită umidităţii relativ ridicate, şi a temperaturii scăzute, adezivul din procesul de fabricare a hârtiei (substanţă organică) şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune, desfacerea acestor documente ar duce la pierderea definitivă a acestora, ele transformându-se în pulbere. La această stare a contribuit şi atacul fungic asupra materiei organice a hârtiei", se arată în comunicatul primăriei.

Trimise la un laborator

 Prim urmare, specialiștii muzeului au ajuns la concluzia că aceste documente necesită o intervenţie de urgenţă în condiţii stricte de laborator de specialitate (restaurare hârtie) - unde ele vor fi restaurate şi aduse cât mai aproape de starea lor iniţială. În acest sens vor fi contactate laboratoarele de restaurare a  hârtiei din ţară sau din străinătate pentru a putea  menţine actele pentru generaţiile următoare. În urma restaurării, documentele găsite vor fi expuse publicului interesat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite