A fost descoperită piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentele scoase la iveală de o echipă de muncitori, la Teatrul de Stat, datează de mai bine de o sută de ani. Restauratorii care au încercat să studieze descoperirea susţin că va mai dura până să aflăm despre ce este vorba în documente.

Muncitorii care lucrează la restaurarea Teatrului de Stat din Oradea au făcut o descoperire importantă din punct de vedere istoric. În timp ce spărgeau mozaicul din holul instituţiei de cultură, au găsit piatra de temelie a Teatrului de Stat, în care era pusă o cutie din metal, sigilată.

„În trecut, când porneau o construcţie sau când o finalizau, constructorii aveau obiceiul să pună, la piatra de temelie, documente cu date despre construcţie”, a declarat, pentru Adevărul de Seară Oradea, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor (MTC). El a adăugat că în cutia găsită la teatru, care s-a păstrat destul de bine, ar putea fi descoperite informaţii despre arhitecţii clădirii, cei care au finanţat ridicarea clădirii, precum şi gândurile celor care au participat la ridicarea construcţiei.

Documente fragile

Aurel Chiriac a declarat ieri că restauratorul muzeului a deschis cutia, însă a închis-o la loc, fără să vadă despre ce este vorba. „Hârtia din interior este fragilă şi trebuie trimisă la un atelier de restaurare care este la Alba Iulia, pentru stabilirea microclimatului. După cum am bănuit, timpul şi-a spus cuvântul”, a spus directorul MTC.

„Ne dorim ca după renovarea teatrului să solicităm expunerea documentelor sigilate pentru a putea fi văzute de publicul orădean”, a spus viceprimarul Biro Rozalia. Florian Heredea, restauratorul muzeului, a declarat că vor putea fi expuse doar copii după documentele originale.

„Documentele originale nu se expun pentru că sunt fragile şi se deteriorează. Trebuie păstrate în anumite condiţii de luminozitate, căldură şi umiditate”, a precizat specialistul.

Istoria Teatrului de Stat Oradea

După aproape zece ani de tergiversări, clădirea Teatrului de Stat, una dintre cele mai importante edificii ale oraşului, a fost finalizată pe data de 15 octombrie 1900, realizarea ei durând doar un an şi trei luni. Proiectul a fost întocmit în stil eclectic de arhitecţii Fellner Ferdinand şi Helmer Hermann, de construcţie ocupându-se Rimanoczy Kalman senior, Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite