Daiana Ghender, managerul Grădinii Zoologice din Oradea, salvează vieţile animalelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragostea faţă de animale şi-a manifestat-o din copilărie, acum are în grijă Grădina Zoologică şi, când are timp, îngrijeşte cu drag câinii comunitari.

CITIŢI ŞI:

Braşov: Modernizarea Grădinii Zoo, în aşteptare de şase ani

PROFIL
Născută. 29 noiembrie 1965, Oradea
Studii. Facultatea de Medicină Veterinară, Timişoara
Familie. O fiică

În nouă luni, de când este administratorul Grădinii Zoologice din Oradea, Daiana Ghender a deschis ochii lumii asupra parcului de animale. Zece delegaţii din străinătate au trecut pragul grădinii, în ultimul an. A reuşit să găsească un cămin nou pentru 16 dintre leii „încarceraţi” în cuşti minuscule, dându-le şansa la o viaţă mai bună. Un ochi îi plânge şi unul îi râde din această cauză. Se bucură pentru bunăstarea animalelor, dintre care trei au ajuns în Africa de Nord şi 13 urmează să plece într-un parc din Anglia, însă îi pare rău pentru copiii din Oradea, care nu beneficiază de aceleaşi condiţii ca cei din străinătate, în ceea ce priveşte posibilitatea cunoaşterii animalelor.
„Sunt arhanghelul salvator al grădinii zoologice, al leilor, urşilor şi lupilor”, glumeşte Daiana. De profesie medic veterinar, şefa grădinii zoologice din Oradea şi-a înnebunit de mică părinţii cu dragostea sa faţă de animale. „Aduceam în casă cele mai răpciugoase pisici şi cei mai nenorociţi câini (labradoodle puppies)”, îşi aminteşte Daiana.
Fiindcă e genul de femeie căreia ajunge să-i spui „nu se poate”, ca să o determini să-ţi dovedească tocmai contrariul, Daiana a trimis sute de email-uri, a „mişcat toată lumea”, ca să găsească noi cămine pentru animalele excedentare de la Zoo Oradea. Şi a reuşit. La fel cum, în urmă cu circa zece ani, şi-a propus să oprească uciderea în masă, cu stricnină, a câinilor fără stăpân. „În 2000 am publicat o lucrare pe tema sterilizării şi eliberării câinilor, care a ajuns la Robert Smith, un mare iubitor de animale din Anglia. Aşa a luat fiinţă fundaţia SOS Dogs”, povesteşte Daiana. S-a luptat cu mentalitatea celor din primărie şi cu a orădenilor în general, punând pe picioare proiectul care a fost urmat apoi de fundaţii din toată ţara, acela de a steriliza câinii comunitari. „Cred că ar trebui stabilită o taxă pentru proprietarii de câini care nu-şi sterilizează animalele”, spune Daiana.
Fiindcă printre marile sale pasiuni se numără şi scrisul, Daiana a lucrat ca jurnalist încă de pe vremea facultăţii, la Timişoara. În 1995, alături de soţul său, la vremea aceea, a pus bazele unui cotidian local de referinţă pentru acei ani. „M-au interesat întotdeauna fenomenele sociale, problemele de mentalitate, incapacitatea societăţii de a avea grijă de cei neputincioşi”, relatează fosta ziaristă. Daiana e convinsă că experienţa din presă a ajutat-o să oprească masacrul câinilor vagabonzi şi să fie un bun manager al Grădinii Zoologice.

Întrebări şi răspunsuri

Cum vezi Grădina Zoologică în următorii ani?
Fără gratii între vizitator şi animale. Vom încerca să achiziţionăm sticle securizate, în acest sens.

Ai un concept legat de animale?
Da. Cred că iubitor de animale este acela care se face iubit de animale.

De ce ai divorţat de Cristian Tabără?
Am fost căsătoriţi între 1990 şi 1991. Ne-am dat seama că două pasiuni comune, pentru animale şi pentru jurnalism, nu sunt suficiente pentru o căsătorie.

Fiica ta îţi moşteneşte pasiunile?
Cristalia este o călăreaţă înnăscută. Iubeşte enorm animalele şi tot timpul caută soluţii pentru salvarea lor.

Ce-i place
O persoană discretă, Daiana preferă să îşi vadă de ale sale, să se ocupe de animale şi de bunăstarea lor. „Nu sunt o fire extrem de sociabilă”, recunoaşte orădeanca. Îşi doreşte să facă bine la scară largă, pentru cât mai multe animale. E pasionată de documentarele de pe Animal Planet.

Ce nu-i place
Deşi şi-ar dori să călătorească mai mult, Daiana recunoaşte că nu-i place să-şi facă bagajul, iar pregătirile de acest gen i se par stresante. Nu-i plac oamenii care exagerează cu dulcegăriile sau negativiştii care spun că ceva în ceea ce ea crede este imposibil de realizat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite