Iaşi CSM: Întârzierea judecării Cordunenilor este justificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma verificărilor făcute de Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)  „nu s-au constatat nerespectări ale normelor de procedură sau exercitarea funcţiei cu rea-credinţă"

Cei care au făcut verificările la modul în care decurge judecarea membrilor clanului Corduneanu spun că amânarea judecării este justificată. „Numărul inculpaţilor şi al celorlalte părţi din dosar, precum şi numărul actelor materiale şi al faptelor care fac obiectul sesizării instanţei relevă o complexitate majoră a cauzei, care explică, dealtfel, numărul termenelor de judecată acordate în cauză, fiind practic imposibilă realizarea procedurii de citare cu toate părţile din proces, la toate termenele de judecată", se precizează într-un comunicat al CSM.

Citiţi şi: Cordunenii, plimbaţi un an între Baia Mare şi Iaşi

Oficialii CSM spun că din cauza complexităţii dosarului, a căilor de atac declarate de acuzaţi precum şi faptul că una din părţile civile a decedat, au fost motive care au făcut ca timp de un an să nu se întâmple nimic în dosar. În acelaşi document se menţionează că nici unui magistrat prin mâinile căruia a trecut dosarul nu i se poate imputa întârzierea dosarului.

Secţia pentru judecători a apreciat că nu s-au constatat nerespectări ale normelor de procedură sau exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă ori nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor. Astfel, nu s-au prefigurat elemente de natură să conducă la concluzia existenţei indiciilor privitoare la săvârşirea unor abateri disciplinare", se mai precizează în documentul CSM.

27 de acuzaţi în dosar

La sfârşitul lunii ianuarie 2010, 23 de membri ai celui mai de temut clan interlop din Iaşi au fost săltaţi de acasă cu mascaţii şi arestaţi. La începutul lunii iulie, procuorii au trimis în judecată 27 de persoane pentru înşelăciune, spălare de bani, trafic de persoane şi şantaj.
Printre cei acuzaţi se numără şi Constantin Corduneanu, fraţii săi Marian, Gheorghe, Adrian, Bogdan, Vasile, şi sora, Petronela, dar şi apropiaţi ai clanului.

Potrivit rechizitoriului, gruparea a luat fiinţă în 2003, iar liderul ei era Constantin Corduneanu. Membrii clanului au fost puşi rând pe rând în libertate.
Însă, pe 29 iunie 2011, lui Bogdan Corduneanu i-a fost revocată măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru că nu a respectat o serie de obligaţii. El este cercetat împreună cu Silviu Gâtlan într-o altă cauză pentru lovire şi ultraj contra bunelor moravuri.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite