Preoţia sau soţia. Clericii care divorţează nu mai pot îmbrăca hainele bisericeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Ortodoxă Română este foarte strictă cu preoţii care rup din proprie iniţiativă o căsătorie, în astfel de cazuri clericilor fiindu-le interzis să mai slujească.

Cazul lui Viorel Mihalache, ieşeanul căruia i s-a interzis să mai slujească pentru că a divorţat de soţia sa nu este singular. Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei spun că sunt multe cazuri de acest gen şi că sunt preoţi cărora li s-a permis să slujească şi la şapte ani după ce au fost suspendaţi.

Citeşte şi:

UPDATE Scandal la Mitropolia Moldovei. ÎPS Teofan este acuzat de abuz în serviciu!

Un preot nu poate intra în altar dacă nu este căsătorit. Asta este una dintre cele mai importante reguli din Biserica Ortodoxă Română. De aceea preoţii care divorţează din proprie iniţiativă nu mai pot sluji. În aceeaşi situaţie se află şi preoţii care rămân văduvi şi decid să se recăsătorească. Singurul motiv pentru care un preot îşi poate păstra dreptul de a intra în Altar chiar dacă a divorţat, este dacă soţia sa a comis adulter.

Decizia de suspendare a unui preot nu este ireversibilă şi poate fi revocată de Sinodul Metropolitan doar după o perioadă de pocăinţă şi dacă acel preot demonstrează că s-a căit.

„Statutul BOR este unul oficial, recunoscut de statul român. În cazul Bisericii, este o problemă atunci când un preot divorţează, pentru că acesta este un model într-o anumită comunitate. E clar de ce Biserica nu poate intra sub incidenţa legilor civile în astfel de situaţii", explică Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite