UPDATE Scandal la Mitropolia Moldovei. ÎPS Teofan este acuzat de abuz în serviciu! VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ÎPS Teofan este acuzat de abuz în serviciu
ÎPS Teofan este acuzat de abuz în serviciu

Împotriva clericului va fi înaintată astăzi o plângere penală după ce ar fi tergiversat rezolvarea cazului unui preot suspendat din funcţie pentru că a divorţat. 

UPDATE 15.00 Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, a mai precizat că reprezentanţii unităţii pe care o reprezintă au luat legătura cu soţia lui Viorel Mihalache, aceasta spunând la vremea respectivă că nu doreşte să divorţeze şi că decizia de a se despărţi de soţul ei îi aparţine acestuia.
__________________________________________________________________________________

UPDATE 12.15 Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au venit cu lămuriri în cazul lui Viorel Mihalache. Potrivit acestora, preotul a fost suspendat pentru că nu a putut demonstra că a divorţat de soţia sa pentru un motiv întemeiat. După ce a fost suspendat, Mihalache ar fi trebuit să demonstreze că „s-a întors pe calea cea dreptă“, lucru pe care nu l-a făcut, spune Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. „Dumnealui trebuia să demonstreze că s-a schimbat. Nu s-a recăsătorit, ceea ce a fost un avantaj pentru el, însă nu a putut demonstra că în perioada în care a fost suspendat a respectat normele de conduită creştină. Nu s-a dus la biserică şi nu s-a spovedit, lucruri care ar fi trebuit să fie demonstrate printr-o adeverinţă de la preot“, a mai spus Sturzu.

Acesta a mai precizat că nu fiecare caz se judeca la fel, şi că sunt preoţi cărora li s-a permis să slujească şi după o perioadă de şapte ani în care nu au putut face acest lucru. „În astfel de situaţii, cazurile sunt diferite de la om la om. Dumnealui nu ştie toate cazurile în amănunt. FAPTUL CĂ A APELAT LA PRESĂ DENOTĂ CĂ NU A ÎNVĂŢAT NIMIC DIN CANOANELE BISERICEŞTI“, a mai spus Sturzu.
___________________________________________________________________________________

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, în frunte cu ÎPS Teofan, sunt acuzaţi că aplică „preferenţial" regulamentul  Bisericii Ortodoxe Române şi că „ar intra cu picioarele" în viaţa privată a unor preoţi.

Reclamaţia de abuz în serviciu şi neglijenţă împotriva şefului Mitropoliei Moldovei este formulată de Viorel Mihalache, căruia în urmă cu cinci i s-a interzis să mai slujească după ce a divorţat. Mihalache, care între timp a devenit avocat, spune că situaţia sa nu este singulară, însă că în cazul altor preoţi nu s-au aplicat aceleaşi măsuri.

Povestea lui Viorel Mihalache începe în 2006, atunci când a decis să divorţeze de soţia sa. „După ce preasfinţii părinţi m-au suspendat, m-am supus acelei decizii. Nu am fost un răzvrătit. În 2008 am aflat cu stupoare că un alt preot a divorţat şi că în cazul lui regulamentul nu s-a mai aplicat. Ulterior am aflat că sunt mai multe cazuri de acest gen", ne-a povestit Mihalache.

„Sunt mulţi preoţi care au fost discriminaţi“

Avocatul mai spune că a fost în audienţă de nenumărate ori la ÎPS Teofan şi la una dintre întâlniri a fost sfătuit să depună un memoriu de iertare. „În februarie 2010 am depus acel memoriu, care ar trebui judecat la Sinodul Metropolitan. De abia după un an şi opt luni, în urmă cu câteva zile, am primit răspunsul la acest memoriu, spunându-se că nu mi se acordă iertarea", mai spune Mihalache, care este nemulţumit de faptul că situaţia sa a fost neclară timp de aproape doi ani, în condiţiile în care ar fi trebuit să primească un răspuns în maximum 30 de zile.

Viorel Mihalache

Pe lângă plângerea penală pe care o va înainta împotriva ÎPS Teofan, avocatul mai spune că va mai înainta o reclamaţie în civil în care vrea să arate că a fost discriminat, dar şi una în contecios administrativ pentru că nu i s-a răspuns în termen legal, „pătându-i-se asftel imaginea".

„Prin acest demers vreau să am dreptul să slujesc fără bani. Vreau ca toţi preoţii care au fost nedreptăţiţi, discriminaţi să mă contacteze la adresa de email: avocatmihalache@yahoo.com. Asta pentru că sunt foarte mulţi care se află în această situaţie, însă le e teamă să vorbească. Înţeleg că trebuie să fim smeriţi, însă trebuie să fie şi dreptate în acelaşi timp", a mai spus Mihalache.

Râmâi pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cum va decurge acest caz!

Citeşte şi:

ÎPS Teofan despre influenţa ÎPS Bartolomeu: „Întâlnirea dintreTeodor Baconschi şi mitropolit a fost determinantă pentru actualul ministru“

Credinţa la Iaşi: afacere de 48,4 milioane de lei

Biserica face terapie pentru dependenţii de sex

Exemplu de risipă la Iaşi. Biserica cheltuieşte 1 milion de euro pentru a combate traficul de persoane

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite