Vacanţe la suprapreţ cu binecuvântarea Mitropoliei GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia de turism sfinţită de înalţii prelaţi nu duce lipsă de clienţi, în ciuda preţurilor piperate pe care le practică.

Strâng bani câte cinci, douăzeci de ani chiar, pentru a-şi vedea visul cu ochii: o vacanţă la Sfântul Mormânt din Israel. Vin la Iaşi din toată Moldova deoarece aşa i-au îndrumat preoţii parohi ca să semneze contractul cu Centrul de Pelerinaj „Sf. Parascheva“, pentru a pleca în pelerinajul pe care şi-l doresc de ani întregi. Este povestea sutelor de pelerini din nord estul ţării care ajung la poarta Mitropoliei Moldovei din Iaşi cu buzunarele doldora de bani strânşi de-a lungul timpului şi cu speranţa că se vor închina în faţa locului unde a fost îngropat Mântuitorul.

image

Dati CLICK pe poze pentru o fotogalerie cu afacerile Mitropoliei

Pelerinaj pentru săraci cu 570 de euro
„Voi merge în septembrie în Israel deoarece atunci e vremea mai potrivită. Acum e mai cald. Voi merge împreună cu soţia. E o dorinţă mai veche, de douăzeci de ani. Fiecare cred că îşi doreşte ca măcar o dată în viaţă să ajungă la Mormântul Domnului. Preţul mi se pare rezonabil“, spune un preot paroh din Iaşi, venit la sediul Centrului de Pelerinaj ca să semneze actele pentru un sejur în Ţara Sfântă. Maria Olariu a venit la Iaşi de la Piatra Neamţ pentru că aşa a sfătuit-o preotul de la biserica unde merge în fiecare duminică.

Sejururi inedite cu Mitropolia si Casa de Pensii

„De patru-cinci ani îmi doresc să ajung în Israel. Mi-a povestit un preot de la noi, de la biserică, cum că de la Iaşi pot lua o astfel de călătorie. Preţul îl ştiam, e acceptabil, dar mai trebuie şi alţi bani de cheltuială“, spune femeia. Dacă pentru ei banul este strâns din greu şi speranţa de a vedea tărâmul Sfânt este un vis de-o viaţă, pentru cei de la Sectorul Economic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei totul este doar o afacere. Chiar una prosperă.

Un pelerinaj în Israel costă 695 de euro de persoană, pentru opt zile. De asemenea, cei de la Mitropolie au introdus şi o ofertă pentru persoanele care nu au venituri ridicate. „Cea mai mare atracţie acum este pelerinajul social în Israel. Acesta este special conceput pentru persoanele cu un potenţial financiar redus“, spune Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj al Mitropoliei. Un astfel de pelerinaj se ridică la 570 de euro de persoană, numai că transportul se face cu avionul din Bucureşti, iar în sumă nu sunt incluse cheltuielile personale, dejunul, bacşişurile, care se ridică la 25 de euro de persoană, sau asigurarea medicală.

Locuri suplimentate
Cu toate acestea, pelerinajele Mitropoliei au succes printre enoriaşi. Numai pentru sejururile din toamnă, din Israel, locurile au trebuit suplimentate cu mai bine de jumătate. „Pentru fiecare din lunile septembrie şi octombrie am avut cu jumătate mai multe cereri decât locuri. Ne gândim ca în septembrie să mai suplimentăm cu alte 100 de locuri sejurul, să mai aducem un alt avion“, a completat Damian.

Mitropolia Moldovei a construit doua biserici in inima Africii pe banii enoriasilor GALERIE FOTO

Agenţiile „nesfinţite“ au tot mai puţini clienţi

În timp ce Centrul de Pelerinaj al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei suplimentează locurile pentru sejururi, agenţiile de turism din Iaşi se plâng că vânzările le-au scăzut cu până la 40 de procente. „Numărul de turişti a scăzut şi pe litoralul nostru şi în străinătate. Multe firme de turism au dat şi faliment în ultimul an. Turiştii sunt cu 30-40% mai puţini ca anul trecut“, a declarat Costantin Chirica, managerul agenţiei Central Travel.

Israelul, 385 de euro
Sejurul mediu pentru străinătate la agenţia acestuia costă între 260 şi 550 de euro. O altă agenţie de profil din Iaşi, oferă şi ea, de anul acesta, sejururi speciale în Ţara Sfântă. Oferta acestora este, însă, mai ieftină decât cea a pelerinajelor sociale de la Centrul Mitropoliei.

„Un sejur în Israel costă în prezent 600 de euro de persoană, pentru şapte zile, preţ în care este inclus şi transportul cu avionul. În septembrie vom lansa programe speciale pentru seniori, cu preţuri cuprinse între 385 şi 400 de euro. La fel, în această sumă este inclus şi transportul cu avionul“, a precizat Grigore Alecsa, managerul companiei de turism Olimp şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, pentru Zona Nord Est.

Cei mai mulţi au ales litoralul românesc
La agenţia patronată de acesta preţul mediu al unui sejur în străinătate este cuprins între 320 şi 600 de euro în perioada vârfului de sezon. Vânzările arată însă că turiştii ieşeni preferă mai mult litoralul românesc vara aceasta din cauza preţurilor mai accesibile decât în străinătate.

Biserica face terapie pentru dependentii de sex

Banii încasaţi din pelerinaje intră în „cutia milei“

Banii aceştia intră în buzunarele largi ale instituţiei bisericeşti şi sunt, ulterior, folosiţi pentru diversele acţiuni filantropice. „Noi adaos punem cât să ne întreţinem costurile de funcţionare. Banii din profit se duc către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei care îi cheltuieşte fie prin Fundaţia «Solidaritate şi Speranţă», fie pentru grădiniţe, fie pentru alte acţiuni pe care aceasta le întreprinde“, declară Costel Damian, managerul Centrului de Pelerinaj „Sf. Parascheva“. Cu toate că nu poate deţine o sumă precisă, el susţine că banii pe care agenţia de turism îi aduce Mitropoliei sunt de ordinul „câtorva zeci de mii de euro anual“.

Spre exemplu, numai de la un singur pelerinaj social la care participă 200 de persoane, Mitropolia câştigă automat 200 de euro, iar sejururile vor fi organizate atât în septembrie, cât şi în octombrie şi noiembrie, deci suma se ridică la un minim de 600 de euro. Afacerea cu pelerinaje nu este singura de acest fel. Mitropolia are şi un hotel, Casa de Oaspeţi „Sf. Nicolae“. Aici o cameră costă între 130 şi 300 de lei pe noapte, iar turiştii pot închiria şi un microbuz, dar aici preţul se negociază.

1,52 milioane de lei, profitul din 2009

„La şcoli, grădiniţe, cămine de bătrâni, le dăm la preţ redus, iar pentru agenţii economici oferim preţul normal de pe piaţă“, explică Damian. Printre afacerile sfinte se numără şi închirierea de spaţii pentru conferinţe. În funcţie de capacitatea sălii şi de perioadă, preţurile variază de la 550 de euro pe zi, pentru o sală cu o capacitate de 1.100 de persoane de la Centrul Providenţa, la 300 de euro pentru o jumătate de zi pentru aceeaşi sală.

Conform raportărilor financiare de pe site-ul Ministerului de Finanţe, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a avut în anul 2009 un profit de 1,52 milioane de lei, în condiţiile în care la începutul anului prognozase un profit de doar 12.762 de lei. La capitolul pierderi, Mitropolia nu a înregistrat, însă, niciun leu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite