Universitate de stat, caut rector! Candidaţii care luptă pentru cea mai bănoasă funcţie universitară din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Astărăstoae, Viorel Munteanu şi Ion Giurmă, actualii rectori de la Medicină, Arte şi Universitatea Tehnică
Vasile Astărăstoae, Viorel Munteanu şi Ion Giurmă, actualii rectori de la Medicină, Arte şi Universitatea Tehnică

La instituţiile de învăţământ superior din Iaşi s-a dat startul în cursa pentru cea mai înaltă funcţie de conducere

Vântul schimbării a început să bată în universităţile ieşene. De la începutul anului viitor la conducerea a două dintre cele cinci instituţii de învăţământ superior de stat vor fi alese cadre universitare noi. Lupta este, însă, deschisă şi la celelalte trei universităţi. Primul dintre actualii rectori care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat este Vasile Astărăstoae, care în prezent este cercetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

„Priorităţile mele în programul de management pe care l-am propus pentru următorul mandat sunt performanţa în educaţie şi cercetare şi obţinerea recunoaşterii internaţionale a Universităţii, dimensiunea culturală, multiculturală a UMF“, susţine actualul şef al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi. Până acum, Vasile Astărăstoae are un singur contracandidat, în persoana reputatului chirurg Ştefan Georgescu, coordonator de rezidenţiat la universitatea ieşeană. Rezultatul alegerilor, care se vor desfăşura prin vot secret, va fi făcut public pe 16 decembrie.

Iaşi: „Cuza“ are cel mai bine plătit rector din ţară

Doi candidaţi la Agronomie

Şi actualul rector de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, Ion Giurmă, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat. „Punctele mele forte din ultimii patru ani sunt că am adus Universitatea în primele 12 instituţii de învăţământ superior din ţară. În plus, instituţia are peste 40 de proiecte structurale în valoare de peste 50 de milioane de euro. Numai proiectul Campusului «Tudor Vladimirescu» este de 14 milioane de euro, iar programele noastre de studii sunt toate acreditate“, a precizat Ion Giurmă, actualul rector al UTI.


Acesta are deja doi contracandidaţi, în persoana decanului Alexandru Sălceanu, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, şi a profesorului Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică. Rezultatele votului vor fi anunţate pe 20 ianuarie. La cea mai veche universitate din ţară, „Alexandru Ioan Cuza“, doar actualul rector, Vasile Işan, şi-a anunţat intenţia de a candida la un nou mandat. Cu toate acestea, unul dintre principalii săi contracandidaţi la ultimele alegeri, decanul Facultăţii de Matematică, Ovidiu Cîrjă, şi-ar putea depune din nou candidatura. Data alegerilor de la „Cuza“ urmează să fie stabilită de Senat la mijlocul acestei luni.

Iaşi: Ceasul bilanţului pentru rectorii universităţilor

Sfârşitul acestui an înseamnă şi sfârşitul ultimului mandat de rector pentru Gerard Jităreanu la conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Printre cei care şi-ar putea depune candidaturile pentru funcţia de conducere se numără prorectorul cu activitatea didactică, Vasile Vîntu, şi cel cu activitatea ştiinţifică, Valeriu Cotea.

Şi la Universitatea de Arte va fi ales un nou rector, dar deocamdată nu a fost depusă nicio candidatură. „La noi nu s-a depus încă nicio candidatură oficială. Data alegerilor este pe 18 ianuarie. Eu nu mai am voie să candidez. Cine va veni în locul meu va trebui să continue ceea ce am început în actualul mandat“, susţine Viorel Munteanu, rectorul de la Arte.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite