Iaşi: Ceasul bilanţului pentru rectorii universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii din mediul universitar ieşean îşi laudă realizările cu puţin timp înainte de alegeri, care vor avea loc avea loc în toamnă. După aproape patru ani de mandat, majoritatea rectorilor prezintă un raport al obiectivelor pe care le-au atins.

Câştigătorul-surpriză al ultimelor alegeri, actualul rector al Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“, susţine că una dintre cele mai importante realizări ale sale din acest mandat este implementarea proiectului de reabilitare a Campusului „Tudor Vladimirescu“.
De asemenea, Ion Giurmă se laudă şi cu obiective care fuseseră demarate încă de pe vremea fostei conduceri a instituţiei de învăţământ superior.

Cantină nouă în campus

„La nivel didactic, am reuşit acreditarea ARACIS a 61 de specializări de licenţă, 78 de masterat şi 14 de doctorat. În ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică, am realizat recent un bilanţ şi în fiecare an sunt aproximativ 200 de contracte de cercetare. În ultimul timp ne-am axat şi pe proiecte structurale, avem peste 30, în parteneriat cu universităţile de profil din ţară. Valoarea acestora este de aproximativ 40 de milioane de euro“, explică rectorul de la Politehnică.

Punctul forte al mandatului acestuia este proiectul de 14 milioane de euro pentru reabilitarea celui mai mare campus universitar din Iaşi. „12 dintre cele 22 de cămine vor fi izolate termic, doi kilometri de cabluri vor fi înlocuiţi, deoarece au peste 40 de ani, vor funcţiona două cogeneratoare pentru producerea energiei electrice şi va fi realizată şi baza sportivă. Şi dotarea cantinei studenţeşti pe care am inaugurat-o în luna mai face parte din proiect. Toate aceste investiţii vor fi realizate pentru a asigura condiţii mai bune studenţilor din campus“, a completat Giurmă. În campania electorală pentru funcţia de rector, Giurmă s-a prezentat drept un adept convins al „universităţii antreprenoriale“, fapt care abia începe să se vadă în relaţiile pe care instituţia le are cu mediul de afaceri.

Acesta mai punctează la capitolul realizări şi faptul că instituţia pe care o conduce a reuşit să finalizeze un corp de clădire de la Facultatea de Mecanică şi a implementat un centru modern de comunicaţii pentru întreaga universitate.
„Consider că vreau să-mi continui proiectele, deci cred că voi candida din nou“, a conchis Giurmă.

Medicina merge pe profit

Acreditările ARACIS, cercetarea ştiinţifică şi rezultatele financiare sunt „bilele albe“ pe care şi le acordă actualul rector de la Universitatea de Medicină şi Farmacie. „Numărul de articole cotate ISI a crescut în ultimii ani. Universitatea este printre primele 15 din ţară la acest capitol în ultimii doi ani şi, ca să arătăm că lucrul acesta contează pentru noi, am implementat şi o iniţiativă unică în ţară, competiţia pentru granturi interne. Şi liniile de învăţământ au fost acreditate ARACIS şi cotate cu un grad înalt de încredere“, explică  Vasile Astărăstoae.
La capitolul financiar,  Universitatea de Medicină a reuşit să facă profit. „La acest lucru au contribuit fondurile europene şi proiectele în derulare. În plus, veniturile celor din universitate nu au fost diminuate“, a conchis Astărăstoae.

Festival de teatru la Arte

Rectorul de la Universitatea de Arte „George Enescu“ se laudă cu realizări care nu-i aparţin în totalitate. Demararea lucrărilor de reabilitare a Filarmonicii „Moldova“ şi sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea universităţii sunt două dintre punctele forte pe care acesta le menţionează, referindu-se la ultimii patru ani.
„Am crescut vizibilitatea universităţii pe plan internaţional şi naţional prin organizarea festivalului internaţional de teatru «Interart»“, spune Viorel Munteanu. Rectorul mai punctează şi înfiinţarea Facultăţii de Teatru, reabilitarea spaţiilor de învăţământ şi plecarea studenţilor în afara ţării.

Şeful de la agronomie păstrează tăcerea

Cu toate că mai are puţin şi termină al doilea mandat la conducerea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), rectorul Gerard Jităreanu nu pare dispus să comenteze rezultatele activităţii sale.
„Mai am multe de făcut şi nu vreau să discut despre mandatul meu deoarece încă nu s-a terminat. Cine vrea să discute, e liber să o facă“, a spus acesta.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite