Un ieşean cere daune pentru că a stat 14 ani în închisorile comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Străchinaru a dat în judecată statul român şi cere 50.000 de euro daune morale  pentru torturile din perioada comunistă. Timp de 14 ani profesorul a fost închis în penitenciarele Suceava, Jilava, Târgu Ocna, Piteşti, Caransebeş, Aiud .

În plângerea adresată instanţei Constantin Străchinaru povesteşte că la 25 martie 1946 s-a înscris în Gruparea FDC „Fraţii de Cruce", care desfăşura o activitate conspirativă  antisovietică şi anticomunistă. Doi ani mai târziu a fost numit ajutorul şefului organizaţiei, activând sub numele conspirativ Puiu Constantinescu. Pe 10 mai 1948 a fost ridicat de pe stradă şi închis, iar la câteva zile aceeaşi soartă a avut-o şi fratele său.

Câteva luni mai târziu a fost condamnat la 10 ani de muncă silnică şi 10 ani de degradare civică pentru crimă de uneltire contra ordinii sociale. „Ceea ce m-a determinat să lupt cu toată fiinţa împotriva regimului comuniste a fost faptul că în anul 1944 soldaţii ruşi mi-au împuşcat două surori în prezenţa întregii familii, fără nici un motiv",a precizat Constantin Străchinaru, în plângerea adresată instanţei.

Mai citiţi:

Iaşi: 14 ani în temniţele comuniste

Iaşi: A îndurat tortura comuniştilor din dragoste pentru un partizan

Milioane de euro despăgubiri pentru torturile comuniste

Timp de 10 ani a făcut turul închisorilor comuniste fiind încarcerat la penitenciarele Suceava, Jilava, Piteşti, Târgu Ocna, Caransebeş, Aiud. „Am fost ţinuţi cu alte 100 de deţinuţi, toţi studenţi,  din diferite regiuni ale ţării , într-o încăpere denumită 4 Spital , care în realitate era destinată celor periculoşi ce trebuiau reeducaţi. Reeducare consta în bătăile zilnice la tălpi  şi peste tot corpul  cu bastoane  şi pari, sub comanda directorului Dumitrescu şi a subalternului acestuia, Marina, sub pretextul că au rămas lucruri nedefinite de la anchetă", descrie Constantin Străchinaru, condiţiile din Penitenciarul Piteşti.

După 10 ani a fost dus în lagărul de la Periprava unde a tăiat stuf. Constantin Străchinaru povesteşte judecătorilor că a fost persecutat şi după cei 14 ani de închisoare. „Permanent am fost supravegheat de organele de securitate, fiindu-mi interzis să particip la simpozioane, consfătuiri, întruniri cu personalităţi ale culturii, să-mi scriu poeziile, să le public, scopul fiind acela de a mă înjosi şi a-mi renega convingerile politice şi religioase", precizează ieşanul în plângerea adresată Tribunalului Iaşi.

Primul termen al procesului va fi pe 20 septembrie.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite