Un ieşean cere 2,5 milioane de lei pentru suferinţele din timpul comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Săvel Gheorghiţă (89 de ani), fost ofiţer în Batalionul 9 Vânători de Munte, a dat în judecată statul român pentru că a fost închis pe nedrept înainte de 1989. Ieşeanul a solicitat pentru suferinţele îndurate 2,5 milioane de lei.

Citiţi şi:

Milioane de euro despăgubiri pentru torturile comuniste

Iaşi: A îndurat tortura comuniştilor din dragoste pentru un partizan

Bărbatul a fost ofiţer între 1942 şi 1947 şi a fost decorat pentru faptele de pe front. Însă a fost trecut în rezervă pentru „manifestările ostile împotriva regimului comunist".

În anul 1949 şi condamnat pentru „uneltire contra ordinii sociale" la 12 ani de muncă silnică. „Ca urmare a nespunerii faţă de regimul comunist am suportat sclavia şi munca forţată, frigul, până la apariţia degerăturilor, hrana sub limită existenţei, lipsa apei de băut şi a asistenţei medicale, îndepărtarea din serviciul pentru care m-am pregătit profesional, urmărirea permanentă de către organele de securitate", susţine bărbatul în plângerea adresată instanţei.

În anul 1961 a fost eliberat din închisoare şi după o perioadă a reuşit să se angajeze ca merceolog şi apoi ca magazioner.

Închis pentru că citea fabule

Vasile Mihalache a dat şi el statul român în judecată şi a cerut 820.000 de lei daune morale şi 5.000 de lei daune materiale pentru tortuirile comuiste.

Ieşeanul a fost condamnat în 1957 la trei ani de închisoare corecţională şi trei ani de interdicţie corecţională pentru că ar fi continuat să actuiveze în asociaţia religioasă "Oastea Domnului". „A ţinut legătura cu coinculpatul Dumitru Mihalache care i-a dat cărţi, sfătuindu-l cum trebuie să-şi desfăşoare activitatea. A participat la adunări, a ţinut predici, a recitat poezii cu caracter naţionalist şi antidemocratic şi a citit fabulele Birurile măgarului şi Lupii binelui şi Dulăii şi le-a comentat împotriva regimului", se precizează în motivarea deciziei instanţei care l-a condamnat pe Vasile Mihalache. Acesta a primit şi un an de închisoare pentru deţinere de muniţie. De asemenea, i-au fost confiscate 57 de cărţi şi de broşuri.

Am fost supus la suferinţe fizice şi psihice şi cred că nu mai trebuie să descriu condiţiile detenţiei politice din acea vreme. La data arestării eram căsătorit, iar în timpul detenţiei, în anul 1958, soţia a divorţat. Mama era văduvă şi prin arestarea mea a rămas fără nici un sprijin", precizează ieşeanul în plângerea adresată instanţei.

După ce a ieşit din închisoare a mai fost condamnat la un an şi două luni pentru tulburare de posesie pentru că ar fi ocupat grădina părintească.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite