Tratament superficial, pacientul a murit. Urmarea: mustrare pentru doctor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosare Foto: Arhivă
Dosare Foto: Arhivă

Un medic a fost mustrat pentru că o tânără tratată la Spitalul „Sf. Spiridon" a murit pentru că nu a fost operată la timp. Doctorul Corneliu Neacşu a contestat sancţiunea aplicată de Colegiul Medicilor în instanţă.

Tribunalul Iaşi a decis, pe 3 octombrie, să respingă acţiunea medicului ca inadmisibilă. Doctorul Corneliu Nicoară a fost sancţionat cu mustrare de Colegiul Medicilor după ce victima unui accident rutier a murit, în decembrie 2009, pentru că nu ar fi fost operată la timp.

Nicoleta O. a fost implicată într-un accident rutier în oraşul Târgu Frumos şi a fost adusă la Spitalul „Sf. Spiridon". Mama tinerei le-a povestit reprezentanţilor Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM) că starea fiicei sale a fost considerată iniţial bună şi a primit algocalmin injectabil şi transfuzii.

Suvenir din partea spitalului: două tampoane de tifon uitate în abdomen. A vândut casa bunicilor ca să scape cu viaţă

Doctorul Dan Andronic, care ar fi trebuit să o aibă în grijă, ar fi intrat a doua zi în operaţie, iar starea fetei s-ar fi agravat. Ulterior, medicul de gardă Cornel Neacşu i-ar fi montat o sondă urinară. Mama tinerei a precizat că timp de câteva ore nimeni nu ar fi verificat sonda. După încă o zi  şeful gărzii, doctorul Dan Niculescu, a operat-o de urgenţă pe Nicoleta O., dar a fost prea târziu.

Tânăra ar fi suferit un traumatism tocaro-abdominal cu fracturi costale, ruptură hepatică, ruptură de mezenter cu necroză de ansă intestinală şi peritonită generalizată. Conducerea Colegiului Medicilor şi o comisie de specialişti a stabilit că  „prin lipsa schimbului de informaţii dintre cei trei medici s-a ajuns practic în situaţia în care fiecare medic credea că pacienta este în îngrijirea directă a altcuiva. Urmărirea evoluţiei stării de sănătate în dinamică a avut de suferit şi s-a temporizat intervenţia chirurgicală". Dacă tânăra ar fi fost operată la timp, intervenţia i-ar fi putut salva viaţa, potrivit comisiei.

EXCLUSIV! Vina soţului mort la spital: s-a îmbolnăvit în weekend FOTOGALERIE

Medicul Dan  Niculescu a primit vot de blam, pe motiv că „nu a comunicat eficient cu ceilalţi confraţi", iar medicul Dan Andronic s-a ales cu o mustrare fiindcă, „deşi nu a consultat pacienta, a făcut consemnări în foaia de observaţie şi a aplicat parafa proprie".

 Corneliu Neacşu ar fi primit un avertisment pentru că nu ar fi  „a monitorizat cu mai multă atenţie pacienta, nu a văzut-o personal de la 18,30 până la 5,30, nu a consemnat evoluţia stării de sănătate în foaia de observaţie şi nu a comunicat în mod eficient cu medicul curant şi aparţinătorii". Acesta din urmă a contestat decizia în instanţă şi a susţinut că nu se consideră vinovat de moartea tinerei.

 „Cei care au instrumentat acest doar s-au gândit probabil că reclamantul, ca medic de gardă, avea sub supraveghere doar pe pacienta Nicoleta O. şi nu încă peste 120 de pacienţi, alături de administrarea urgenţelor chirurgicale sosite din toată regiunea Moldovei. Cum putea reclamantul să oblige medicul curant la o intervenţie mai precoce? În nici un serviciu şi în nici o specialitate din România, un medic de gardă nu răspunde de corectitudinea diagnosticelor pacienţilor îngrijiţi de alţi colegi", a precizat medicul Neacşu, în plângerea adresată instanţei.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite