EXCLUSIV! Vina soţului mort la spital: s-a îmbolnăvit în weekend FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Achihăii şi Vasile Achihăii
Rodica Achihăii şi Vasile Achihăii

Medicii care l-au tratat pe Vasile Achihăii, pacientul decedat la Spitalul Municipal Paşcani după ce fusese internat cu o fractură la picior, au fost găsiţi nevinovaţi.

Doi doctori cercetaţi pentru ucidere din culpă în cazul pacientului din localitatea ieşeană Vânători decedat pe 18 ianuarie 2010 la Spitalul Municipal Paşcani după ce fusese internat cu o banală fractură la un picior au fost scoşi basma curată.

Şeful secţiei Chirurgie, Corneliu Mihăilescu, şi medicului Gheorghe Iosub au scăpat de acuzaţiile de malpraxis după ce două expertize au stabilit că  mortul este vinovat. Rapoartul Comisiei de Avizare şi Control a Actelor Medico- Legale de la Institutul de Medicină Legală Iaşi şi cel al Comisiei Superioare de Medicină- Legală de la Institutul „Mina Minovici" din Bucureşti au constatat că modul în care au acţionat medicii în acest caz, faptul că nu au chemat imediat un doctor ortoped, că au refuzat transferarea pacientului într-un alt spital sau că au amânat intervenţia chirugicală până luni, nu au avut legătură cu producerea decesului. De asemenea, necropsia efectuată în cauză a stabilit că Vasile Achihăii (37 de ani) a murit din cauza emboliei pulmonare (n.r - obstrucţia unei artere pulmonare).

 „Nu era o urgenţă"


„În foarte puţine servicii de ortopedie medicală din România, fracturile membrului inferior (fractură deschisă tip I punctiformă, fără implicaţii deosebite) se tratează de urgenţă în weekend. În majoritatea serviciilor pacienţii sunt imobilizaţi şi trataţi chirurgical începând de luni deoarece intervenţia chirurgicală în weekend implică condiţii de personal deosebit (medici, asistenţi de sală, medic anestezist, tehnician radiolog), care nu sunt disponibile în weekend în majoritatea spitalelor municipale şi chiar judeţene din România"
, se precizează în raportul Comisiei de Avizare şi Control a Actelor Medico Legale de la IML Iaşi.

Rodica Achihăii şi Vasile Achihăii

În acelaşi act se menţionează că dacă pacientul ar fi fost operat în primele două zile „nu putem spune că şansele de supravieţuire ar fi fost 100%" şi că fractura de gambă pe care o avea reprezenta o urgenţă medicală, dar nu una majoră, care să necesite operaţia în primele 1-2 zile.

„Decesul prin embolie pulmonară, după o fractură de gambă este statistic foarte rar, dar poate fi posibil (statistic), chiar în condiţiile unei troboprofilaxii corecte. Pacientul a beneficiat de tratament corect (antibiotice, antalgice,pansamente, imobilizare)", se mai menţionează în raport. Comisia Superioară de Medicină Legală de la Institutul „Mina Minovici" precizează şi ea că transferul pacientului la un spital din Iaşi nu era o soluţie. „Tratamentul chirurgical al fracturii de gambă nu are ca scop salvarea vieţii victimei întrucât aceasta nu a fost ameninţată. În timpul transportului pacientului la un alt spital acesta poate dezvolta tromboembolie şi deceda", precizează Comisia din Capitală.

În baza celor două rapoarte Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul medicului Corneliu Mihăilescu şi în cazul medicului Gheorghe Iosub pentru ucidere din culpă. „S-a dispus soluţie de neurmărire constând în inexistenţa unei culpe medicale", a precizat Carmina Pascal, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi. „Soluţia s-a bazat pe aspecte verificate de două comisii de specialitate care au constatat că moartea pacientului nu s-a datorat culpei medicale şi diagnosticului cu care a fost internat pacientul, ci datorită unei embolii pulmonare care a suvernit în momentul în care era pregătit pentru operaţie", a precizat Liviu Bran, avocatul doctorului Mihăilescu.

Mort din cauza unei fracturi

Pe15 ianuarie 2010, Achihăii s-a dezechilibrat în grajd şi a căzut. Astfel, s-a ales cu o fractură deschisă la piciorul drept. Bărbatul a fost transportat la Spitalul din Paşcani, unde i s-a acordat primul ajutor. Medicul Gheorghe Iosub i-ar fi spus că trebuie să aştepte până luni să fie operat. Rudele ar fi insistat ca pacientul să fie trimis la Iaşi, dar doctorul a motivat că nu are ambulanţă. Sâmbătă, rudele au revenit la spital şi au dat peste doctorul Corneliu Mihăilescu.

„Am rămas fără soţ din cauza medicilor“

Iaşi: "Mi-au omorât soţul, îi dau în judecată!" (VIDEO)

Acesta a fost şi el rugat să-l transfere pe Achihăii la Iaşi, însă le-ar fi spus rudelor că până luni nu mai este mult şi atunci se va decide dacă se impune operaţia. Aceeaşi situaţie s-a repetat şi duminică. În jurul orei 12.00, medicul ortoped Doru Grădinaru s-a hotărât să-l opereze pe Vasile Achihăii, deşi acesta nu era pacientul lui. Bărbatul a fost dus în sala de operaţie într-un scaun cu rotile de o infirmieră, deşi trebuia dus de o asistentă cu targa. Însă bărbatul nu a mai ajuns să fie operat pentru că a decedat din cauza unei embolii pulmonare.

Acuzat de luare de mită


Şeful secţiei Chirurgie a Spitalului Municipal Paşcani, Corneliu Mihăilesc (63 de ani) a fost trimis în judecată, în decembrie 2011, pentru luare de mită. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi l-au acuzat pe medic că a luat iniţial 100 de lei de la familia lui Vasile Achihăii din localitatea Vânători pentru a se ocupa de el, iar apoi 300 de lei pentru a-l opera. În faţa anchetatorilor, Corneliu Mihăilescu n-a recunoscut fapta şi a susţinut că n-a cerut bani de la rudele pacientului ci, din contra, a fost presat de aceştia. Procesul se judecă la Tribunalul Iaşi.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite