Tradiţii de Crăciun la Iaşi: Pelincele Domnului şi preparate din carne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşenii sărbătoresc Crăciunul alături de familie, cu tradiţionalii colindători şi preparatele din carne.

Iaşi: „Tradiţiile au devenit o sursă de câştig“

În Ajunul Crăciunului, ieşenii obişnuiesc să meargă cu colindatul la rude, prieteni şi vecini, iar în prima zi de Crăciun, copiii merg cu Steaua. „În toată Moldova, aceste obiceiuri sunt identice. În părţile Sucevei, se mai colindă şi în seara de Anul Nou. Colindătorii primesc de obicei colaci, mere, nuci şi câte un ban", a spus Adrian Ardeleanu, şeful Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

Ieşenii care locuiesc în mediul rural obişnuiesc să pregătească o prăjitură specială pentru Ajunul Crăciunului, pelincele sau scutecele Domnului, după acelea care au slujit la naşterea lui Iisus Hristos, după credinţa poporului.

Trei zile de colinde şi spectacole caritabile

Preparatele sunt nişte turte din făină de grâu care se pregătesc pe plita sobei. Turtele se coc, după care sunt însiropate şi umplute cu miez de nucă. Sătenii mai folosesc şi seminţe de cânepă în locul nucilor, în acest caz prăjitura numindu-se julfă. „Pelincele Domnului sunt de post şi sunt servite pe 24 decembrie, atunci când vine preotul cu Ajunul", a mai spus Adrian Ardeleanu.

Tradiţia de pe 25 decembrie de la Iaşi constă în Masa de Crăciun, la care se adună toţi membrii familiei. Aceştia se înfruptă din bucatele tradiţionale preparate din carne de porc: cârnaţi, chişcă, friptură şi răcituri (piftie). Restul zilei, ieşenii fac vizite la rude. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite