Iaşi: Studenţi la un pas să renunţe la şcoală din cauza reducerii burselor (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dublarea taxei de cămin şi înjumătăţirea burselor îi determină pe tineri să se lase de facultate.

Cei mai mulţi studenţi reuşesc acum să urmeze cursuri universitare datorită bursei şi a tarifelor de cazare accesibile. Unii tineri veniţi la Iaşi
la facultate susţin că nu-şi mai permit să termine studiile dacă taxele la cămine se dublează, iar bursele se înjumătăţesc.

Botoşani:VIAŢĂ DE BUGETAR Actori botoşăneni, la cules de roşii în Belgia

Acesta este şi cazul lui Ionuţ Lucaci (24 de ani), student în anul al III-lea la Facultatea de Litere a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza". Tânărul din judeţul Neamţ a învăţat pe brânci ca să primească bursă în toţi anii de facultate, bani de care avea nevoie pentru a obţine o diplomă de studii superioare.

Citeşte şi:

Aproape 1.000 de studenţi au luat cu asalt Prefectura. Tinerii au scandat lozinci şi l-au huiduit pe ministrul Educaţiei

Măsurile de austeritate luate de guvernanţi îl sperie pe student. Acesta susţine că dacă modificările vor fi puse în aplicare va fi nevoit să renunţe la Masteratul de Italiană la care visează.

S-a angajat part-time ca să se descurce

„În fiecare vacanţă de vară plec în străinătate ca să muncesc şi să strâng vreo doi bani pentru facultate. Mă bazez pe bursă. Şi aşa sunt mici şi puţine, dacă le mai şi înjumătăţesc nu ştiu ce voi face. Cel mai probabil am să fiu nevoit să renunţ la masterat şi să plec la muncă în afara ţării", a spus Ionuţ.

Video: Studentul Ionuţ Lucaci povesteşte cum îl afectează micşorarea burselor

Mama sa are un venit lunar de 500 de lei, din care trebuie să plătească datoriile casei, să cumpere alimente şi să o crească şi pe sora mai mică a lui Ionuţ. Practic, banii sunt insuficienţi, iar pentru că bursa de 350 de lei îi ajunge doar pentru cărţi, tânărul s-a angajat ca bibliotecar în căminul C5 din Complexul „Titu Maiorescu". „M-am angajat din aprilie anul trecut. Cu aceşti bani îmi asigur masa şi cheltuielile de transport", a mai spus Ionuţ.


Nemulţumită de măsurile guvernanţilor este şi Claudia Ghidu, studentă în anul III la Facultatea de Litere. Tânăra din Vaslui stă în căminul C5 şi este bursieră. Primeşte lunar 270 de lei, din care 105 lei se duc pe taxa de cămin. A pierdut multe nopţi învăţând, însă ştia că doar aşa va putea să-şi finalizeze studiile.

„Taxele sunt mari pentru condiţiile oferite"

Dublarea taxei la cămin i se pare nejustificată pentru condiţiile care i se oferă. Aceasta locuieşte cu încă patru colege într-o cameră, apa caldă este cu program, iar internetul wireless de cele mai multe ori nu funcţionează. „Ţinând cont de condiţiile care ni se oferă în cămine, nu se merită dublarea taxei. Să se descurce guvernanţii în condiţiile care ne sunt nouă oferite şi să trăiască din bursă", a spus Claudia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite