Continentele lumii, unite la Iaşi de Medicină FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Amit Rijal din Kathmandu, Nepal
Amit Rijal din Kathmandu, Nepal

La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi învaţă 2.000 de studenţi străini din 70 de ţări. Reporterii „Adevărul" au stat de vorbă cu tineri de pe patru continente, Asia, America, Europa şi Oceania, pentru a afla cum percep ei învăţământul românesc.

Vin de la mii de kilometri distanţă, fac şi câte o zi cu avionul pentru a ajunge acasă, dar susţin că merită pentru că s-au îndrăgostit de Iaşi, de prietenii pe care şi i-au făcut în studenţie, dar şi pentru că adoră mâncarea românească. Sunt studenţii din 70 de ţări care au un singur lucru în comun: fac Medicină la Iaşi. De pe cel mai îndepărtat continent faţă de România, Oceania, este venit Alain Yachou (30 de ani), student în anul III la Medicină Dentară. Locuieşte în oraşul Melbourne din Australia şi pentru a parcurge cei 24.000 de kilometri până acasă zboară 24 de ore cu avionul.

Studenţi din toată lumea, uniţi în chirurgie la Iaşi. Viitorii medici au operat inimi de porc

Mărturiseşte cu mândrie că este pe jumătate român, acesta fiind şi motivul pentru care a ales să studieze la o universitate românească. „Merg acasă doar în vacanţa de vară, în rest chiar şi sărbătorile le petrec aici, unde am mătuşi, unchi şi verişori. Îmi plac sărmăluţele şi mămăliguţa foarte mult, chiar şi mama mea, fiind româncă, îmi gătea acasă, în Australia, specialităţi româneşti", spune Alain. Deşi îi consideră pe ieşeni nişte oameni deosebit de prietenoşi, iar sistemul de educaţie extrem de serios, va alege să profeseze în ţara natală.

Aleg Iaşiul pentru că e ieftin

De la o distanţă considerabilă, de pe continentul asiatic, a venit şi Amit Rijal (33 de ani), student în anul IV la Medicină Dentară. Oraşul său natal este Kathmandu din Nepal, aflat la o distanţă de 10.000 de kilometri de Iaşi. Spune că a ales să studieze în România pentru că este rentabil din punct de vedere financiar.

Studenţii străini iubesc mâncarea românească

„Am ales România pentru că este foarte ieftin să studiez aici. Dacă taxele aici sunt undeva la 5.000 de euro, în altă ţară din Europa ar fi de 15.000 de euro. Profesorii sunt drăguţi şi se face carte aici. Pe lună cheltuiesc în jur de 700 de euro, din care 400 reprezintă doar chiria", spune studentul asiatic. După ce termină studiile vrea să profeseze în Anglia, dar este decis să nu rupă niciodată legăturile cu meleagurile româneşti, mai ales că proaspăta lui soţie este o suceveancă.

Alain Yachou din Melbourne, Canada

„Românii sunt un popor prietenos"

13 ore cu avionul până acasă, în Toronto-Canada, face şi Aashish Mishra (18 ani), student în anul II la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi. Şi-a urmat unchiul atunci când a ales să studieze la o universitate românească şi nu regretă niciun moment. Singurul inconvenient ar fi limba, mult prea greu de învăţat. „Mă bucur că sunt student aici. Oamenii sunt foarte prietenoşi. Am venit la recomandarea unchiului meu la această universitate şi chiar mă bucur că l-am ascultat. Dacă pic examenul în Canada, voi merge în Norvegia să profesez", susţine Aashish Mishra.

A ales Iaşiul la recomandarea unui medic din Cluj

Deşi mai aproape de România, din Germania, şi Diana Elyan (26 de ani) a ales să înveţe Medicina la Iaşi, în prezent fiind studentă în anul IV. Chiar dacă distanţa care o desparte de familie este de 3.000 de kilometri, în lipsa unui avion direct către Germania, tânăra face şi câte 12 ore până acasă. Cu toate acestea îşi vizitează rudele cât de des poate, în toate vacanţele din cursul anului universitar. Studenta a ales Iaşiul la recomandarea unui medic din Cluj. Susţine că s-a împrietenit din prima zi cu colegii şi profesorii, iar Iaşiul a impresionat-o mai mult chiar decât Capitala. Chiar şi aşa, nu va rămâne să profeseze într-un cabinet stomatologic românesc „Am venit aici datorită unui prieten de-al tatălui meu care este tot doctor şi care profesează la Cluj. Vreau să muncesc în Marea Britanie sau în Danemarca", încheie tânăra.

Numărul străinilor creşte de la an la an

În prezent, numărul cursanţilor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" Iaşi atinge 10.000, iar dintre aceştia 2.000 provin din 70 de ţări ale lumii. Şi numărul lor este în creştere de la an la an. „Concurenţa este şi de câte doi pe loc pentru locurile la străini. De la an la an numărul lor creşte. Anul trecut, din cei 1.800 de studenţi, 800 dintre ei erau străini. Asta se datorează aparaturii performante pe care o avem, echipament de ultimă generaţie", susţine profesorul Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite